Formula One: Championship Edition Recenze Formula 1: Championship Edition

Formula 1: Championship Edition

michal.jonas

michal.jonas

28. 5. 2007 22:21 4
Reklama

Již několik let Sony třímá pevně v rukou jedinou licenci FIA pro Formule 1. A jak to vypadá, hned tak se jí určitě nezbaví, protože tento monopol stále dobře nese. Jinak by z liverpoolského studia Sony nevychrlili rovnou trojici velmi podobných, neřkuli stejných her. Aktuální verze pro minulou sezónu 2006 totiž má jak kapesní PSP, tak i PS2 a samozřejmě poprvé i PS3. Formulové hry mají ve světě Playstation dlouhou tradici a patří tak k zlatému dědictví těchto konzolí.

Dlouhá historie

První formulky vyšly již před 10 lety na první Playstation, což do dneška celkem dělá 14 her na všechny Playstation dohromady. Solidní bilanci započali Psygnosys, poté je vystřídalo Studio 33, aby sérii nyní připravovalo přímo SCEE ve své pobočce v Liverpoolu. Ta ovšem staví právě na základech prvních kutilů z Psygnosys. F1 pro PS3 má podtitul Championship Edition z důvodu odlišení od F1 06 pro PS2, z níž ovšem nepokrytě vychází nejen mapováním stejné minulé sezóny šampionátu. Obě hry jsou tak kromě vizualizace prakticky identické.

V nabídce jízdních režimů se již léta nic nezměnilo, takže kromě obligátní časovky, rychlého závodu a jedné velké ceny hra nabízí kompletní šampionát nebo kariéru. Mezi poslední dvojicí je zajímavý rozdíl. V režimu ročního šampionátu můžete jezdit v kůži jednoho z 22 pilotů F1, ovšem v kariéře jezdíte sami za sebe. Tvorba jezdce je ale velmi povrchní. Kromě jména, národnosti (bez naší domoviny) a pár obličejů nic jiného nenastavíte. Poslední PS2 verze umí skrze kamerku EyeToy naimportovat reálný obličej do hry, PS3 odnož to bohužel nedokáže. Jelikož je F1 pro PS3 prakticky identická s posledními PS2 díly, nemá cenu vyjmenovávat všechny stejné funkce, zaměřím se tedy na těch několik odlišností.

Minimum invence

První rozdíl se skrývá v ovládání, protože podporuje zatáčení i skrze naklánění Sixaxisu. Tento způsob sice supluje řídící knipl opravdové formule, ale mnohem lepší volbou je použití volantu, například z PS2. Obecně je řízení skoro zbytečně citlivé a k jeho škodě nelze u joypadu nastavit vůbec nic. Navíc je řazení namapováno na dvojici tlačítek L2,R2, které se na tuto práci ale vůbec nehodí, protože mají dlouhý zdvih a nedovolují rychlé podřazování. Sice se nabízejí ještě klasická digitální tlačítka, ale kdo by si chtěl nastavit převodovku podle svého, má zkrátka smůlu.

Pohledy na formuli jsou tradiční, takže nechybí jak kokpit, tak i náhled z kamery nad pilotem, ovšem právě při navoleném kokpitu otáčkoměr v pravém dolním rohu nešikovně zakrývá pravé zpětné zrcátko, takže v něm neuvidíte lautr nic. Podobně se vůbec nepovedl rychloměr, protože je tentokrát řešen jako titěrný barevný graf a nelze tak z něj vůbec vyčíst aktuální rychlost, např. pro volbu správného průjezdu zatáčkou. Prakticky jediný patrnější rozdíl oproti F1 06 zaznamenáte v grafice, která oproti stagnující prezentaci na PS2 šla hodně nahoru. Kromě vyššího rozlišení zaujme hlavně nádherná práce se světlem a stíny. Sluneční paprsky jsou opravdu parádní, stejně jako solidní detaily okolo trati a realistický déšť.

Pozornější průzkum sice odhalí mnohé grafické „zuby“, které by v next-gen hře asi být neměly (např. jednoduché a opakující se modely animovaných diváků nebo hodně ořezané budovy), nicméně celkový dojem je jistě příjemný. Dobrou práci odvedli i zvukaři, protože každý monopost má svůj nezaměnitelný projev a komentář i obecenstvo také potěší. Komisaři nebo pace car sice stále chybí, ovšem tradičně znamenité jsou interaktivní zastávky v boxech. Zde animovaní mechanici čekají na váš povel pomocí rychlé reakce na měnící se tlačítka, čímž je výsledný čas zastávky závislý na vašich reflexech.

Jako v zrcadle

Všechno další je ale již zrcadlem F1 06 z PS2. Jízdní model stále spíše inklinuje k arkádě, což ostatně potvrzuje i zjednodušené ovládání, či velmi stručné nastavení a ladění monopostů. Drobnou novinkou je automatická evoluce, kdy před velkou cenou testujete pro tým váš vůz a mechanici podle jednotlivých kol postupně ladí části vozu jako pneumatiky, zásobu paliva, přítlak, nebo převody pro daný okruh. Výsledné nastavení vozu je ale v kompetenci počítače, vy pouze jezdíte po trati. Šampionát a kariéra je zase stejná jako v PS2 verzích. Pod svým jménem tedy v kariéře nejprve začínáte v jednom z nejslabších týmů startovního pole, abyste se po několika sezónách nakonec dostali do top týmu šampionátu. V kanceláři si vybíráte maily od stájí a svého manažera, přijímáte nabídky a nebo kontrolujete svojí pozici v obsáhlých statistikách, popř. v přehledném kalendáři.

Výtku si ale zaslouží rozvrstvení obtížností, protože první z trojice je extrémně lehká (na první pokus vyhrajete i bez asistentů), ale druhá je zase velmi frustrující, protože již jen dané časové limity pro podepsání smlouvy s jedním z týmů jsou doslova šibeniční a jen tak je nezajedete. Daleko lepší volbou by tak byl např. posuvník, kterým byste si jemně volili chování soupeřů. Zhola zbytečnou funkcí je TV režim pro sledování záznamu vybraného závodu. Velmi pěkné jsou ale letecké pohledy na okruhy po konci podniku a grafika výsledkových tabulek se také příjemně čte. Dále nechybí již obvyklý slovníček pojmů ze světa F1, textová nápověda a bonusová historická auta za vyhrané závody.

Multiplayer sice neumí splitscreen, ale zato nabízí závody až pro 11 živých jezdců (jen o jednoho více než na PS2) buď přes internet, nebo po lokální síti. Kolize nejsou realistické a většinu nárazů ustojíte bez škrábnutí, ale i tak vám nešikovný kolega ustřelí přední kolo jedna radost. Online závody tak nepostrádají napětí, jen je velká škoda, že hra nepodporuje vůbec žádné další online funkce, jako třeba replaye a ghost cars nejlepších závodníků, nebo online žebříčky, jako to umí nedávno recenzovaná Forza Motorsport 2. U PS3 formulí je vidět jistá zkostnatělost celé série, která již několik let nepřišla vůbec s žádnou větší novinkou či vylepšením. Fanoušci nejrychlejších monopostů ale stejně stále nemají možnost výběru. Každý se musí rozhodnout, jestli má cenu připlácet za kosmeticky odlišnou a hezčí PS3 verzi, nebo zůstat u funkčně identické PS2 varianty, která udělá vlastně úplně stejnou službu.

Formula One: Championship Edition
PlayStation PlayStation 3

Verdikt

První PS3 formule až moc okatě vycházejí ze staršího kolegy pro PS2, přičemž prakticky jediným vylepšením je pouze jemnější grafika. Totální ztráta invence se tak projevuje i v nejmodernějším dějství „efjedniček“.

Co se nám líbí a nelíbí?

Jemná grafika a hlavně vynikající světelné efekty, přehledná prezentace, interaktivní boxy, evoluce a testování vozů, online multiplayer a konečně i impresivní letecké pohledy na okruhy.
Nepřizpůsobivé ovládání, stručná tvorba jezdce, nevyrovnané obtížnosti, malé možnosti nastavení a ladění vozů, rychloměr zakrývající zrcátko, ale hlavně pouhé kopírování posledního PS2 dílu.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama