p-harrison-playstation-3-je-pocitac
Novinka P. Harrison: "Playstation 3 je počítač"

P. Harrison: "Playstation 3 je počítač"

sleepless.

sleepless.

1. 6. 2006 11:01 5
Reklama

"Jakápak krádež! Na technologii snímající pohyb v 6 směrech jsme pracovali dlouhou dobu a to, že společnost Nintendo pracovala na něčem podobném, ale ne identickém, je zcela přirozené." Takhle nějak zareagoval na otázku redaktora Der Spiegel Online, týkající se údajné krádeže nápadu, Phil Harrison ze Sony. Harrison v tomto rozhovoru vynesl ještě celou řadu zajímavých prohlášení, s nimiž bude jedna skupina hráčů souhlasit a druhá už z principu ne. V souvislosti s tím, že jedna část herní veřejnosti obviňuje Sony z krádeže nápadu Harrison uvedl příklad, na němž chtěl demonstrovat, že v minulosti vzájemná inspirace Sony – Nintendo fungovala i opačným směrem. Společně s PSX prý Sony představila koncept CG realtime grafiky (s čím opět někdo souhlasit bude a někdo ne), který pak spol. Nintendo využila o dva roky později ve svých N64 hrách. Nikdo ji prý tehdy nenařkl z krádeže. Nechme však řeči o původu tilt technologie v PS3 ovladači stranou. Důležitější je to, v jaké míře ji budou vývojáři využívat. Podle Harrisona bude tilt technologii využívat v menší, či větší míře každý PS3 titul. Hráči si prý zatím nedokáží představit co všechno s ní mohou tvůrci vyvádět a na kolik způsobů ji mohou použít, například v kombinaci s tradičním ovládáním s pomocí analogové páčky.

Co se otázky pirátství v případě PS3 her týče, tak Harrison neprojevil ani nejmenší náznak jakýchkoli obav. Podle něj je primární ochranou už samotný Blu-Ray disk, tedy medium určené pro PS3 hry, jehož kapacita 50 GB v současné době zabraňuje šíření pirátských kopií po internetu. Za pár let to sice bude jinak, ale v současné době je přenos 50 GB dat přes internet stále velký problém víceméně v jakékoli části světa. Zapomněl však ještě na fakt, že bude jakékoli snahy o šíření nelegálních verzí PS3 her brzdit nejenom HW ochrana v samotné konzoli a SW ochrana na BR discích, ale i vysoká cena Blu-Ray vypalovacích mechanik i Blu-Ray médií, která bude na přijatelnou úroveň klesat přinejmenším několik let.

Na závěr rozhovoru Harrison zdůraznil to co už nějakou chvilku vypouští ze svých úst do světa Ken Kutaragi. Lidé by si na PS3 neměli dívat jen jako na konzoli určenou k hraní her. PlayStation 3 bude údajně "rovnocenná" náhrada PC (co se všestrannosti a výpočetního výkonu týče), která svým uživatelům nabídne možnost sledovat HD filmy, browsení po webu, užívání Linuxu a celou řadu dalších zábavních činností, jež člověk obvykle provádí s využitím PC. To všechno je sice pravda, ale tvrzení, že s PS3 už nebude člověk potřebovat PC, bylo od Harrisona trošku přehnané ať už tím myslel cokoli :) Rozhovor v kompletním znění je pro případné zájemce k dispozici za tímto odkazem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama