jak-se-hraje-test-verze-gran-turismo-4-online
Novinka Jak se hraje test verze Gran Turismo 4 Online

Jak se hraje test verze Gran Turismo 4 Online

sleepless.

sleepless.

4. 6. 2006 10:11
Reklama

V únoru letošního roku se na veřejnost nedopatřením dostaly PR materiály společnosti Sony, které obsahovaly první informace o titulech God of War 2 a Gran Turismo 4 Online Edition. Prvně jmenovaný titul už byl dávno představen a víme, že bude všem majitelům PS2 k dispozici počátkem příštího roku. O Gran Turismo 4 Online Edition však nebylo od února ani vidu ani slechu. Dokonce ani na E3 2006. Až nyní se o online verzi GT4 objevily nové informace. Společnost Sony totiž členům Gran Turismo Online fan klubu a vybraným herním médiím zaslala Gran Turismo 4 Online test verzi, což bohužel neznamená, že se Gran Turismo 4 Online objeví brzy na trhu. Ve skutečnosti je totiž GT4 Online jenom jakýmsi testem, podobným například Gran Turismo HD z E3 2006, který si tvůrci z Polyphony Digital vytvořili pro otestování své online technologie, jež bude použita při vývoji online části GT5 pro PS3 – zřejmě. Možnost, že nakonec Sony GT4 Online vydá tu však pořád je, i když aktuálně velmi malá.

Pojďme se však raději podívat na to, co o GT4 Online říkají ti co si mohli test vyzkoušet. Proces tvorby GT4 Online accountu je prý velmi jednoduchý a bezbolestný, stejně jako následná úprava hráčského profilu. Tu hráč provádí na hlavní obrazovce a kromě obvyklých propriet (věk, preference, komentář) si v jeho rámci manažuje i svůj friends a ignore list, který je přístupný na heslo. Stejně jako při loginu je však heslo nutné zadávat pouze při prvním připojení. Pak už systém tento krok přeskakuje, pokud si to hráč přeje. Jakmile si hráč dostatečně vyhraje se svým profilem, tak následuje návštěva garáže, kde jej čekají klasické hrátky se svými vozy, s nimiž pak může vyrazit do několika závodů. K dispozici je Tuned Race mód, Private Race mód a Quick Race mód. Posledně jmenovaný mód je identický s Quick Race módem v offline části GT4. Hráč si vybere jenom okruh, jedno z nabízených vozidel (nemůže si vzít vlastní). Systém jej pak vhodí do místnosti, kde už na něj čeká dalších pět systémem vybraných soupeřů. Pak už stačí vzájemná dohoda a závod může začít.

Tuned Car Race mód je podobný Quick Race módu, ale nabízí hráči možnost vzít si do závodu vlastní vůz, který však musí splňovat základní požadavky. Ty jsou samozřejmě pro každý závod jiné. No a pak je tu hlavní GT4 Online mód, kterým je Private Race mód. V tomto módu si hráči mohou vytvářet vlastní místnosti až o 100 hráčích, kde si pak určují svá vlastní pravidla. Mohou spolu komunikovat prostřednictvím voice chatu, USB klávesnice, virtuální klávesnice, nebo předpřipravených vět. Rozhodují o tom, jestli je jejich místnost soukromá (chráněná heslem), nebo veřejná a hlavně pořádají závody, u nichž si stanovují svá vlastní pravidla. Takové závody mohou být opět veřejně přístupné, nebo přístupné pouze členům dané místnosti. Všechny vytvořené závody se bez výjimky zobrazují na hlavní obrazovce GT4 Online, kde je uvedeno o jaký závod se jedná, je-li veřejně přístupný a podobně.

Co se samotného závodění týče, tak se podle dostupných informací tvůrci z Polyphony Digital vypořádali se strašákem jménem lag docela dobře. Multiplayer online kód je evidentně stabilní, jen občas se objeví menší cukání, či mini-lag. Tomu se však v případě jakékoli online hry nedá vyhnout. Kvůli zajištění plynulosti online závodů však museli tvůrci udělat několik ústupků, přičemž tím nejdůležitějším je pokles framerate. Hra při online závodech evidentně neběží na 60 FPS, což ovšem zážitek z jízdy nijak výrazně neovlivňuje. Na tom se shodují víceméně všechny články, které se po vyzkoušení GT4 Online test verze objevily na webu. Tvůrci z Polyphony Digital jsou tedy evidentně na té nejlepší cestě, aby byl online multiplayer v dalším Gran Turismo titulu (ať už to bude cokoli) absolutně vyladěným herním prvkem, po němž příznivci GT série volají už řadu let. Škoda, že si GT multiplayeru podle všeho neužijí majitelé PS2.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama