mame-emulator-v-provozu-na-ps3
Novinka MAME emulátor v provozu na PS3

MAME emulátor v provozu na PS3

sleepless.

sleepless.

20. 11. 2006 13:21 4
Reklama

Není žádné tajemství, že spousta majitelů Sony PSP využívá tento handheld hlavně k provozu širokého spektra emulátorů a hraní starých her. Společnost Sony se tomu snaží zabránit skrze pravidelné firmware updaty, ale doposud se jí to nepodařilo na víc jak pár dní. Hackeři a amatérští programátoři jsou prostě rychlí a nesmírně vynalézaví. Nějakou skulinku vždycky najdou.

V případě konzole PS3 tomu není jinak, jak dokazuje hned několik videí (další) na YouTube, na nichž je k vidění na PS3 běžící MAME s ukázkami z Pac-Mana a Mario Bros. MAME v tomto případě funguje skrze distribuci Fedora Linuxu, jehož instalace a užívání na PS3 je oficiálně posvěceno společností Sony. Zatím samozřejmě není žádný důkaz o tom, že jsou výše uvedená videa pravá a nejedená se o podvrhy. Možnost instalace výše zmíněné distribuce Linuxu však potvrzená je. Těžko říci, jestli má společnost Sony vůbec nějakou možnost používání emulátorů na PS3 zastavit, protože se jedná o programy běžící pod Linuxem a jeho fungování Sony nijak omezit nemůže. Lze však zamezit tomu, aby Linux a programy pod ním běžící využívaly jednotlivé HW komponenty. Proto se mohou hackeři už nyní rozloučit s tím, že by přes Linux spouštěli cokoli jiného než jen programy, které běží v emulaci a nevyžadují přístup ke grafickému RSX čipu.

Každopádně je jasné, že se možnost provozování emulátorů na PS3 nebude líbit Microsoftu a společnosti Nintendo. Jak na Xboxu 360, tak na Wii se totiž ty samé hry prodávají za těžké (v případě některých her až moc těžké) peníze v rámci služeb Xbox Live Arcade a Virtual Console. Kdo ví, možná je celá záležitost s fungováním emulátorů na PS3 součástí strategie Sony, jak zájemce o klasické hry odlákat od koupě Xboxu 360, nebo Wii. Skrze emulaci si budou na PS3 moci zahrát klasické tituly zadarmo (ačkoli nelegálně) a PSX/PS2 a e-Distribution hry si pak koupí v PlayStation online shopu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama