b-gates-jak-si-xbox-360-stoji-proti-konkurenci
Novinka B. Gates: Jak si Xbox 360 stojí proti konkurenci

B. Gates: Jak si Xbox 360 stojí proti konkurenci

sleepless.

sleepless.

19. 1. 2007 09:38
Reklama

Další z mnoha interview s Billem Gatesem, pořízené během CES 07, je online, ale tentokrát skutečně stojí za přečtení. Není totiž plné prázdných, byť chytře pronesených, marketingových frází, ale nabízí spíše osobní pohled páně Gatese na konkurenci (Sony, Nintendo) a na to, jak se daří Xbox divizi Microsoftu.

Nejdříve tedy k tomu, jak se daří Xbox divizi, respektive Xboxu 360. Podle Gatese funguje zvolená strategie perfektně. Xbox 360 měl zaujmou svým vzhledem i nižší cenou. Mělo jít o konzoli s největším počtem her, nejlepší online podporou a nejlepšími nástroji pro vývojáře, která navíc nebude o rok zpožděná (jako první Xbox). Gates si myslí, že se všechny výše uvedené cíle zatím daří Xbox divizi MS plnit.

Nijak jej netrápí ani fakt, že konzole od Nintenda je menší a levnější. Podle Gatese byla a do budoucna i bude největší konkurencí MS spol. Sony se svým PlayStationem. Nintendo je samozřejmě také konkurence, která se nedá přehlédnout ani ignorovat, ale Gates zcela evidentně nevěří Wii a novému způsobu ovládání. Už poněkolikáté v posledních několika rozhovorech se totiž nahlas zamyslel nad tím, jak dlouho bude ovládání lidi bavit, jak moc bude lidi bavit hrát na Wii delší hry a tak dále. Stejné je to i s online podporou. Podle Gatese, když si bude někdo chtít užívat online hraní, tak nepůjde a nekoupí si kvůli tomu Wii, ale spíš Xbox 360, který má Xbox Live s 10 miliony uživateli. Na druhou stranu však Gates Nintendo chválí za to, že pro MS vychovala tým Rare, jehož koupi si Gates tak trochu nepochopitelně pochvaluje. U Gatesů doma prý hrají všichni Viva Pinata. Škoda, že zrovna tenhle povedený titul hrají skutečně jen doma u Gatesů a ne v milionech domácností po celém světě.

Poznámky pana Gatese na adresu Sony, respektive PS3 jsou tentokrát až překvapivě věcné. Gates jen připomíná, že spol. Sony zpočátku až příliš důvěřovala svému Cell procesoru, když si myslela, že nahradí v PS3 i grafický procesor. Tato myšlenka se nakonec ukázala být naprosto utopická a tak musela Sony hledat pomoc u Nvidie, která pro ni v rekordně krátkém čase zkonstruovala grafický RSX čip. Pro jeho výkon však Gates žádná pochvalná slova nenašel. Podle Gatese je celkově Xbox 360 daleko lépe zkonstruovaná a tudíž i výkonnější konzole. Zároveň však přiznal, že zrovna tento faktor nakonec nebude rozhodovat o tom, která konzole bude do budoucna nejúspěšnější. Záleží hlavně na hrách, doprovodných službách, ceně a dalších faktorech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama