dohoda-immersion-a-sony-ps3-pad-bude-vibrovat
Novinka Dohoda Immersion a Sony, PS3 pad bude vibrovat

Dohoda Immersion a Sony, PS3 pad bude vibrovat

sleepless.

sleepless.

2. 3. 2007 07:50
Reklama

Společnosti Sony a Immersion Corporation se ze zcela logických důvodů moc rády nemají. Vlastně ne, správě je to takhle. Společnost Sony ještě donedávna Immersion Corp. musela nutně ze srdce nenávidět, protože jí z několikrát potvrzeného rozhodnutí soudu musela zaplatit přes 90 milionů dolarů (82 určeno soudem, zbytek další výlohy) za porušení patentu, který se týká vibrační technologie. Jinak řečeno, technologie, kterou spol. Sony používala v PSX a PS2 gamepadech patřila společnosti Immersion Corp., které ovšem Sony nechtěla zaplatit ani korunu.

Ostatně má se za to, že výsledkem soudního sporu mezi Immersion a Sony, který pro Sony nedopadl dobře, je PS3 ovladač SIXAXIS, jež sice dokáže snímat pohyb, ale neumí vibrovat, což spoustě hráčů přirozeně vadí. Nebudeme tu znovu do nekonečna vypisovat celý příběh o tom, že jak si v průběhu minulého roku vracely společnost Immersion a Sony přes média narážky ohledně absence vibrační technologie v PS3 gamepadu, protože bychom u toho ztratili půl dne. Prostě si jen připomeneme, jak nakonec vyšlo najevo, že vibrace v PS3 gamepadu nejsou kvůli tomu, že prostě spol. Sony nemohla potřetí ilegálně použít patent Immersion. Určitě to tedy nebylo z důvodů technických, ani kvůli snížení nákladů na produkci PS3 gamepadu.

Nějaké hádky a mediální, či soudní spory a přestřelky mezi Sony a Immersion už jsou však v této chvíli pasé. Stalo se nemožné a obě společnosti se po letech sporů konečně dohodly. Těžko říci co to vlastně zapříčinilo. Zdali se zástupci obou firem vůbec poprvé sešli tváří v tvář a nenechali už za sebe jednat robotické právníky, nebo se vykašlali na videokonference a všechno si vyřídili ksicht x ksicht? To už se nikdy nedozvíme a vlastně ani nechceme.

Nám bohatě stačí vědomí toho, že společnost Sony v rámci dohody s Immersion odsouhlasila, že zaplatí soudem vyměřenou pokutu přesahující 80 milionů dolarů a v následujících letech vyplatí Immersion navíc dalších 22.5 milionů dolarů. To je podle všeho poplatek za možnost používat TouchSense technologii od Immersion, která dokáže v jednom zařízení zkombinovat nejenom technologii snímání pohybu, ale i vibrační technologii. Pro nás hráče to znamená, že se do budoucna podle všeho dočkáme PS3 gamepadu, který bude nejenom snímat pohyb, ale i vibrovat. No a snad už pak utichnou řeči vrcholných představitelů Sony o tom, že vibrace patří generaci konzolí, která končí, zatímco snímání pohybu je next-gen.

Zástupci obou společností se zdáli být s uzavřením dohody spokojeni. CEO Immersionu Victor Viegas vyjádřil svoji potěchu nad tím, že se členům PlayStation komunity konečně dostane vibrační technologie v budoucích PlayStation produktech, kterou si tak dlouho přáli. No a Kaz Hirai, prezident SCE, ten zase prohlásil, jak je spol. Sony šťastná, že může spolupracovat s Immersion Corp. a společně se podílet na vývoji nových technologií. No a pak spolu žili šťastně dlouhá léta a pokud nezemřeli, tak jsou tam dodnes...a pohádky je konec.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama