kutaragi-hlavni-problem-videoherni-divize-sony
Novinka Kutaragi hlavní problém videoherní divize Sony?

Kutaragi hlavní problém videoherní divize Sony?

sleepless.

sleepless.

6. 3. 2007 09:30
Reklama

Informace, které se na veřejnost dostaly skrze článek na Wall Street Journal (nutná registrace) naznačují, že hlavním problémem videoherní/PlayStation divize společnost Sony není ani špatná firemní strategie, ani špatná práce marketingového oddělení, nebo necitlivý styk s veřejností, ale svérázný CEO PlayStation divize Ken Kutaragi. Článek samotný se primárně netýká Kutaragiho, ale prezidenta Sony Howarda Stringera a jeho působení v Sony. Objevuje se v něm však několik narážek na to, jak Kutaragiho zatvrzelost způsobila nejenom Stringerovi, ale i samotné společnosti Sony, celou řadu problémů.

Kutaragi je v článku označen za překážku, která brání, či spíše bránila Stringerově úspěchu. Kutaragi prý jen velmi nerad komunikoval se svými nadřízenými, nebo vedením jiných divizí společnosti Sony. Když se například v roce 2005 konala u příležitosti launche handheldu PSP v Las Vegas velká párty, tak na ni Kutaragi nepozval nikoho z vedení divize Sony, která se stará o produkci elektronických součástek a dodala tedy i součástky pro PSP.

S touto divizí Sony měl Kutaragi vůbec zcela evidentně hodně velký problém. Na tiskové konferenci v září minulého roku na ni svalil veškerou vinu za to, že nedokáže vyprodukovat dostatek modrých diod pro Blu-ray mechaniky, tedy velmi důležitou součást konzole PS3, následkem čehož muselo dojít k posunutí launche PS3 v Evropě a snížení plánovaných dodávek PS3 na severoamerický i japonský trh. Ostatně, na otázku, zdali si Kutaragi myslí, že kvalita produkce elektronických součástek v Sony v poslední době poklesla, odpověděl Kutaragi na výše uvedené tiskové konferenci, že ano – poklesla.

Kutaragi však s divizí vyrábějící elektronické součástky nespolupracoval už během vývoje PS3. Když Howard Stringer zjistil, že Kutaragi mnohonásobně překročil rozpočet na vývoj PS3 (o čemž navíc Stringera neinformoval), tak na něj prý mnohokrát naléhal, ať se s lidmi z divize vyrábějící elektronické součástky sejde u pracovního oběda, zřejmě aby všechno probrali a sladili. Kutaragi však na tyto žádosti nijak nereagoval a na podobné pracovní obědy se pravidelně dostavoval pouze jednou ročně.

Kutaragi a Stringer se obrazně řečeno poprali i o cenu PS3 v Japonsku. Kutaragi prý na jednom zasedání správní rady Sony přišel s překvapivým návrhem, že by měla být cena PS3 v Japonsku (20 GB model) snížena nejméně o 20 procent, aby se dostala pod 50 000 jenů. V zájmu úspěšného launche a navzdory veškeré logice, prý Stringer tento návrh odsouhlasil, což prý podle Wall Street Journal zdvojnásobí ztrátu videoherní divize Sony v aktuálním fiskálním roce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama