bono-vox-cilem-proseb-kvuli-mercenaries-2
Novinka Bono Vox cílem proseb kvůli Mercenaries 2

Bono Vox cílem proseb kvůli Mercenaries 2

sleepless.

sleepless.

22. 3. 2007 08:42
Reklama

Akční titul Mercenaries 2: World in Flames, který snad na konci tohoto roku vydá í společnost Electronic Arts, je trnem v oku venezuelské vlády už od minulého roku. Těm co to netuší připomínáme, že je titul Mercenaries 2 zasazen právě do Venezuely, kde má hlavní hrdina za úkol zneškodnění po moci prahnoucího tyrana, jenž sužuje místní obyvatele a vyhrožuje okolním státům. Nejenom venezuelská vláda se však na Mercenaries 2 nedívá jako na hru, ale jako na provokaci, potažmo propagandu, za níž stojí vláda USA. Jak je totiž dobře známo, tak mezi USA a Venezuelou panují hodně napjaté vztahy, což má na svědomí hlavně venezuelský diktátor Hugo Chavez.

O zastavení produkce hry se však nějaký ten měsíc nesnaží pouze venezuelští politikové (tedy ti co stojí na straně prezidenta Chaveze), ale i vedení neziskové organizace The Venezuelan Solidarity Network. Její představitelé se o zastavení produkce hry snažili už v létě minulého roku. Veškerá snaha však tehdy přišla na zmar, protože si tvůrci z týmu Pandemic stojí za svým a tvrdí, nebo spíše trpělivě vysvětlují, že je Mercenaries 2 pouze hra a nic v ní nemá za cíl parodovat, nebo jakkoli napodobovat skutečnost. Všechny postavy ve hře jsou, stejně jako události a drtivá většina lokací, pouhou fikcí. Hlavně však tvůrci odmítají jakékoli nařčení z toho, že by za produkcí Mercenaries 2 stála vláda USA a mělo se tak jednat o propagandu.

Lidé z The Venezuelan Solidarity Network však mají strach, že hra typu Mercenaries 2 ještě vyostří už tak napjaté vztahy mezi USA a Venezuelou. Nehledě samozřejmě na to, že jde o hru násilnou a násilí ve hrách, filmech a hudbě prý doslova „otravuje“ dnešní mládež. Každopádně tentokrát se vedení The Venezuelan Solidarity Network rozhodlo jít až k samotnému Mohamedovi, za nějž považují zpěváka Bono Voxe, který se ve velkém věnuje charitě v různých částech světa.

Představitelé VSN Bona Voxe žádají, aby zastavil, nebo se alespoň snažil zastavit produkci Mercenaries 2. Bono je totiž jedním z podílníků kapitálové firmy Elevation Partners, která finančně zajišťovala spojení týmů Pandemic a BioWare. Bono tak skutečně má v Pandemic/BioWare nějaký ten peníz. Lze si však jen těžko představit, že by vůbec měl tu moc zastavit produkci hry jen proto, že se mu třeba nelíbí, což navíc není v případě Mercenaries 2 potvrzeno. Pokud je nám známo, tak Elevation Partners nemá právo zasahovat přímo do činnosti Pandemic/BioWare.

Dopis, který dali lidé z vedení The Venezuelan Solidarity Network podepsat co největšímu počtu představitelů duchovních organizací, si můžete přečíst tady. Bonovi bude odeslán 31. března. Zajímavá je v něm hlavně pasáž, kde se VSN snaží svůj strach z toho, že je Mercenaries 2 propaganda USA, ospravedlnit na základě zcela scestné domněnky. Ta je postavena na tom, že tvůrci z Pandemic už pro US armádu stvořili simulátor Full Spectrum Warrior, což z nich v očích VSN činí okamžitě podezřelé osoby.

V reakci na humbuk, který okolo apelu na Bono Voxe nastal, se spoluzakladatel Pandemic Josh Resnick vyjádřil v následujícím duchu. Znovu připomněl, že je Mercenaries 2 jenom hra, pouze fikce, která neodkazuje na skutečnost, neobsahuje skutečné postavy, netýká se skutečných událostí. Cílem tvůrců prý je učinit z Mercenaries 2 co nejzajímavější hru plnou adrenalinové akce. Pokud však někdo doufá, že se hraním Mercenaries 2 dozví něco z historie Venezuely, nebo si udělá obrázek o současné politické a společenské situaci v této zemi, tak má smůlu. Za tímto účelem by si měl podle Resnicka raději pročíst učebnici dějepisu, nebo fakticky přesnou historickou knihu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama