hospodareni-sony-poznamenano-launchem-ps3
Novinka Hospodaření Sony poznamenáno launchem PS3

Hospodaření Sony poznamenáno launchem PS3

sleepless.

sleepless.

16. 5. 2007 15:37 4
Reklama

Společnost Sony konečně zveřejnila výsledky svého hospodaření za uplynulý účetní rok, který pro ni skončil 31. března 2007. No a podle očekávání bylo hospodaření Sony během výše zmíněného období poznamenáno docela jasně launchem konzole PlayStation 3 – v dobrém i špatném slova smyslu.

Provozní příjmy Sony za uplynulý fiskální rok činí zhruba 595.3 milionů dolarů, cože je meziroční pokles o 68.3 procent. Naopak čistý zisk Sony meziročně stoupl o 2.2 procenta, když dosáhl částky 1.05 miliardy dolarů. Stejně tak meziročně poskočily směrem nahoru i tržby, když za uplynulý fiskální rok dosáhly částky 68.82 miliard dolarů. To je oproti předchozímu fiskálnímu roku nárůst o 10.5 procenta.

Nárůst tržeb o 16.9 procent přitom zaznamenala divize Sony produkující spotřební elektroniku (díky LCD TV řadě Bravia, VAIO PC a digitálním kamerám), filmová divize Sony Pictures (nárůst o 29.5 procent), ale i Sony Computer Entertainment (nárůst o 6.1 procent), u níž se o to postarala právě konzole PS3. Jinak videoherní divize Sony (SCEA) nahlásila za uplynulý fiskální rok provozní ztrátu ve výši 1.93 miliardy dolarů, což má na svědomí hlavně konzole PlayStation 3 prodávaná za cenu strategickou, která samozřejmě neodpovídá ceně výrobní. Nehledě na to, že součástí provozní ztráty jsou samozřejmě i náklady spojené s launchem PS3 ve všech třech světových teritoriích. Svůj podíl pomyslné viny na ztrátě nesou i meziročně nižší prodeje PS2 hardwaru i softwaru.

Naopak pozitivní vliv na hospodářské výsledky SCEA mělo snížení nákladů na produkci handheldu Sony PSP. Ostatně právě her pro PSP se v uplynulém účetním roce prodalo 54.1 milionů kusů, což je meziroční nárůst o 12.5 procent. PS3 her se prodalo 13.2 milionů kusů a PS2 her „jenom“ 193 milionů kusů. To je jen pro úplnost o zhruba 30 milionů kusů méně než v roce předchozím.

Co se prodejních čísel hardwaru týče, tak během uplynulého fiskálního roku (znovu připomínáme, že trval od 1.4. 2006 – 31.3. 2007) odeslala spol. Sony do obchodů 5.50 milionů kusů konzole PS3, 14.20 milionů kusů PS2 (o 2.02 miliony méně než v předešlém roce) a 8.36 milionů kusů PSP (o 5.70 mil. Kusů méně než v předchozím roce).

Do příštího účetního roku (to je ten co právě teď probíhá) počítá Sony s 512 procentním nárůstem tržeb celosvětově, s razantním snížením provozních nákladů díky redukci nákladů na produkci hardwaru a s navýšením tržeb z prodeje her pro PS3.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama