britsky-premier-komentuje-kauzu-resistance
Novinka Britský premiér komentuje kauzu Resistance

Britský premiér komentuje kauzu Resistance

sleepless.

sleepless.

14. 6. 2007 09:00 1
Reklama

Anglikánská církev nehodlá vyobrazení interiéru katedrály v Manchesteru v PS3 titulu Resistance: Fall of Man společnosti Sony jen tak odpustit. Rozjela přitom něco, co z našeho zaujatého pohledu vypadá jako štvavá kampaň, v jejímž rámci se z celé události snaží udělat celospolečenský prohřešek nejhoršího kalibru. 

Společnost Sony a tvůrci z Insomniac Games mají prostě smůlu, že církevní hodnostáře někdo na Resistance upozornil, což se evidentně nestalo v desítkách dalších případů, kdy byly veřejně přístupné budovy v akčních titulech bez problému vyobrazovány a někdy i ničeny.

Každopádně, ve své křečovité snaze vzbudit zájem veřejnosti, vyzval zástupce Anglikánské církve obyvatele Japonska k tomu, aby se podíleli na vyvíjení tlaku vůči Sony a její násilné hře, v níž je vyobrazena katedrála v Manchesteru. Reverend Rogers Govender na tiskové konferenci prohlásil, že je podle něho od globální společnosti (Sony) vysoce nezodpovědné a přímo neuvěřitelné, že si dovolí do své hry zařadit fotorealistickou repliku náboženské budovy, v tomto případě katedrály v Manchesteru a ještě pak lidi podporuje v tom, aby v ní (virtuálně) stříleli.

Govender pak ještě dodal, že navzdory informacím z médií společnost Sony na formální dopis s řadou požadavků od církve nijak nezareagovala. K oněm požadavkům přitom patří okamžité stažení Resistance z prodeje, omluva od Sony za vyobrazení katedrály ve hře a samozřejmě i tučný příspěvek církvi, údajně na vzdělávání a osvětu.

No a jakoby to nestačilo, tak se celý rádoby problém s virtuálním zabíjením fiktivních potvůrek v katedrále dostal až do britského parlamentu, kde ji před britského premiéra Tony Blaira postavil zástupce pro obvod Manchester Central.

Zástupce Machenster Central začal svoji řeč rozumně, ale trošku mimo mísu, když naznal, že jakmile někdo poruší autorské právo společnosti typu Sony, tak se taková velká organizace okamžitě obrací na soud, aby hájila svá práva. Jenže, jak už jsme si řekli včera, tak zobrazení veřejně přístupné budovy porušením autorského práva není.

Každopádně, zástupce Manchester Central pak pokračoval: „Bude se mnou premiér souhlasit, že když spol. Sony vyobrazila katedrálu v Manchesteru ve hře, která velebí násilí s použitím zbraní, tak to bylo nejenom nevkusné, ale navíc i urážlivé vůči Anglikánské církvi a lidem v celé zemi, kteří si myslí, že by se velké společnosti neměli takto chovat?“

Ministr Blair na to odvětil: „Souhlasím můj vážený příteli. Myslím, že je důležité, aby společnosti zabývající se produkcí podobného zboží (v tomto případě videohry) byly trošku odpovědné a soudné vůči pocitům jiných. Myslím, že jde o nesmírně obtížné téma, vztah mezi tím, co se děje okolo těchto her a tím, jaký to má dopad na mladé lidi. Nepochybuji o tom, že se tato debata potáhne ještě hodně dlouho, ale souhlasím, že je důležité, aby lidé pochopili, že je třeba mít určitou širší společenskou odpovědnost, stejně jako odpovědnost vůči ziskům.“

Britský premiér to shrnul pěkně obecně, když se vyhnul přímo odpovědi a víceméně se tím od celého problému distancoval. Ostatně, o tom, jestli se vůbec jedná o problém, bychom tu mohli diskutovat až do rána. Určitě však budeme události nadále sledovat. Kdo ví, třeba se příště zástupci Anglikánské církve obrátí rovnou na toho nejvyššího, aby Sony domluvil :)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama