sony-a-jaffe-celi-zalobe-za-god-of-war
Novinka Sony a Jaffe čelí žalobě za God of War

Sony a Jaffe čelí žalobě za God of War

sleepless.

sleepless.

18. 9. 2008 09:00 12
Reklama

Žaloba kvůli porušení nějakého patentu či autorského práva se na vás v dnešní době může snést kdykoli a odkudkoli. Nemine týden, aby někdo nevyhrabal patent, s jehož pomocí žaluje Nintendo, Sony či Microsoft, nebo vydavatele nějaké hry, která údajně vykrádá námět napsaný před několika sty světelnými lety žalující stranou. No a právě poslední příklad si nyní na své kůži zakouší Sony Computer Entertainment America a známý mluvka David Jaffe. Oba dva subjekty jsou zmíněny v žalobě, kterou letos v únoru podali u soudu v Kalifornii Jonathan Bissoon-Dath a Jennifer Barrette-Herzog. Připadá jim totiž, že skvělá akční adventure God of War z roku 2005 vychází z materiálů, které byly dvojicí autorů zaslány Sony Pictures a agentům spolupracujícím s SCEA. Jinak řečeno, Jonathan a Jennifer mají pocit, že jejich dílo někdo v Sony stopil a použil k tvorbě God of War. Konkrétně se mělo jednat o scénář k fiktivnímu filmu Olympiad a dílko zvané The Adventures of Own: Owen's Olympic Adventure.

Oba dva autoři svá dílka zaslali do Sony Pictures v roce 2002 a někde se pak doslechli, že vývoj God of War trval tři roky. Když tedy hra vyšla v roce 2005 tak si domysleli, že to tak akorát sedí a je tedy postavena na jejich námětech. V žalobě je samozřejmě uvedena spousta konkrétních případů, kdy se události v God of War podobají událostem popisovaným buď v Olympiad nebo v The Adventures of Own: Owen's Olympic Adventure. Kupříkladu se to tyká Blades of Chaos, zbraně hl. hrdiny Kratose, dále pak nešťastného osudu rodiny hlavního hrdiny, který je ve hře opravdu velmi shodný s tím, co Jonathan Bissoon-Dath píše v Olympiad. Pár dalších případů je uvedeno na Gamepolitics.com.

Oficiálně se nikdo z SCEA ani David Jaffe k celé záležitosti nevyjádřil. V soudních papírech zaznamenané reakce Jaffeho i SCEA jakékoli porušení patentového práva nebo dokonce krádež zdrojového materiálu popírají. Jiná reakce se však očekávat nedá. Každopádně to není první a určitě ne ani poslední podobná pře, která se u soudu řešila a řeší. Všechny se však mimo zraky veřejnosti obvykle podaří ututlat mimosoudně a málokdy tedy musí rozhodnutí vzejít od stolu, kde sedí pan soudce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama