zpozdeni-littlebigplanet-kvuli-citacim-z-koranu
Novinka Zpoždění LittleBigPlanet kvůli citacím z Koránu

Zpoždění LittleBigPlanet kvůli citacím z Koránu

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

17. 10. 2008 19:19 114
Reklama

Update 3: Termín vydání

Přesné datum pro Evropu stále známo není, ale podle informace z PlayStation blogu se Amíci dočkají LBP v týdnu, který začíná 27. října, čili ne přesně 27. října. Evidentně tedy ještě ani v USA neznají den D, ale už tradičně to zřejmě bude buď úterý nebo čtvrtek. A Evropa by neměla být o moc pozadu.

Update 2: Vyjádření vývojářů

"K celé věci se vyjádřili i vývojáři z Media Molecule na svém blogu: „Včera jsme se dozvěděli, že je v jedné z licencovaných skladeb text, který může některým lidem přijít urážlivý, což nám uniklo během obvyklého kontrolního procesu. MM a Sony berou samozřejmě celou záležitost velmi vážně. LBP by si měl bez výjimek užít každý. A tak jsme během 12 hodin od zjištění problému s textem (který je zřejmě v Somálštině) vytvořili automaticky patch a připravili nový image disku pro výrobu a distribuci. V Sony však padlo rozhodnutí, že v zájmu udělat co nejvíc pro kvalitu a pro podporu lidí bez online připojení, bude nejlepší vyměnit doposud vyrobené disky s hrou za nové. Ujišťují nás, že dělají vše co je v jejich silách, aby se všechno vyřešilo tak rychle, jak to jenom bude možné a oznámí data vydání co nejdříve."

Update: Oficiální vyjádření Sony

 "V průběhu revizního procesu před vydáním LittleBigPlanet bylo zjištěno, že jedna ze skladeb hrajících na pozadí, která byla licencována od nahrávací společnosti, obsahuje dvě věty, které lze najít v Koránu. Okamžitě jsme se jali dát věci do pořádku a upřímně se omlouváme za všechny nepříjemnosti, které tento incident vyvolal."

Celý problém je globální, čili se týká všech doposud vyrobených kopií hry na celém světě, které musí být staženy a nahrazeny upravenou verzí (platí to dokonce i pro novinářské promo verze!). Co se termínu vydání týče, oficiální slovo od Sony zatím nepadlo a britští prodejci se v tomto rozchází. Zatímco Tesco uvádí 14. listopadu, Play.com 31. října.

Původní zpráva: Zatímco Australané se na LittleBigPlanet mohou těšit s každou novou PS3, my v Evropě si ještě chvíli počkáme. Před několika okamžiky totiž Sony potvrdila zpoždění svého toužebně očekávaného casual hitu. Původně měla LBP vyjít oficiálně 24. října, jenže kvůli "problémům v kódu hry" se vydání posunulo až na 14. listopadu. Na tom by nebylo nic zvláštního, jenže onen "problém v kódu" není jen nějaká obyčejná chyba, při které hra padá. Krabice, kterou dostaly herní obchody (a některé je dokonce začaly rozesílat lidem, kteří si ji předobjednali) totiž obsahovala plně funkční hru se vším všudy. Byla tam ovšem jedna věc navíc.

Ve třetím levelu, nazvaném Swinging Safari na pozadí hraje jistá - licencovaná, čili nevyprodukovaná tvůrci z Media Molecule - hudba. Pokud se do ní zaposloucháte pozorněji, odhalíte dvě poměrně známá sousloví v arabštině, která pochází z posvátné knihy Korán. V osmnácté vteřine jde o "Každá lidská duše by měla okusit smrt." a ve dvacáté sedmé "Vše, co je na povrchu zemském jednou zmizí." Muslimové, kteří hru hráli (a objevili tuto nemilou skutečnost) se okamžitě ozvali a Sony takřka ihned zareagovala stažením hry z obchodů. Takže takhle se to má s onou technickou chybou v LittleBigPlanet.

Původně se jednalo o problém pouze v Anglii, nyní se rozšířil do celé Evropy, Českou republiku nevyjímaje. Ovšem pokud patříte mezi těch pár šťastlivců, ke kterým se LBP dostalo ještě před jeho skrečováním, máte ve vlastnictvtí vskutku raritní kousek. Dlužno dodat, že to není poprvé, co se něco podobného stalo ve videoherním světě. V hotivokách Legend of Zelda: Ocarina of Time (N64) a zack and Wiki (Wii) se nacházely rovněž skladby, která byly podbarveny islamistickými frázemi. Dokonce i v Call of Duty 4 se těsně před vydáním našly jisté prvky, které muslimy pobuřovaly, ale ty se stihly odstranit ještě před vydáním hry.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama