ms-predstavuje-kodu-programovani-pro-vsechny
Novinka MS představuje Kodu, programování pro "všechny"

MS představuje Kodu, programování pro "všechny"

sleepless.

sleepless.

8. 1. 2009 11:20 8
Reklama

V listopadu minulého roku nám odhalení zajímavého projektu Boku od Microsoftu uteklo, nyní už nám k tomu nedává oficiální představení na CES 09 šanci a dobře tomu. Nejprve je třeba říci, že Boku se nyní jmenuje Kodu, a přestože na první pohled se projekt jeví jako hra, je to spíše vizuální programovací jazyk určený pro širokou veřejnost a mladší jedince, kolem něhož je postaveno k hraní a zkoušení všeho možného motivující prostředí.

Matthew MacLaurin, který s nápadem na Boku/Kodu přišel a vede vývoj, zmiňuje jako hlavní inspiraci osobní prožitky z dětství, když ve 13 letech programoval v BASICu pro Commodore PET a zjevně jej to tehdy nesmírně bavilo. A něco podobného, jen v mnohem přístupnější podobě hodlá právě prostřednictvím Kodu nabídnout zbytku světa.

Kodu nabídne Microsoft (zřejmě zdarma) členům XNA Creators klubu na Xbox Live zdarma a zatím se nezdá, že by v plánu bylo i vypuštění verze pro PC, přestože se o tom původně hovořilo. Každopádně, Kodu umožňuje jednoduchou a srozumitelnou tvorbu her i hříček s pomocí vizuálního jazyka. Uživatel tedy programuje s pomocí Xbox ovladače prostřednictvím ikonek, které reprezentují jednotlivé příkazy a dají se za sebe vršit do řetězců. Namísto vypisování specifických příkazů, které by zajistily, že postavička popoběhne o 10 metrů a zvedne cihlu, hráč prostě jen z nabídky zvolí příslušné ikonky a postava uběhne 10 metrů, zvedne cihlu a možná se i zasměje.

Součástí Kodu budou předpřipravené šablony, aplikace i hry všeho možného, aby se mohli hráči s programem seznamovat pomocí dekonstrukce, nebo se na veškeré seznamování a vlastní tvorbu vykašlat a jenom si hrát a zkoušet výtvory jiných. Samozřejmě, že právě od Kodu si MS slibuje další příliv nových zájemců o členství v XNA Creators Clubu a tím pádem i další nabobtnání této komunity, která od launche celé aktivity v listopadu loňského roku vyprodukovala více než 100 her, které si členové mohou stáhnout, hrát, vzájemně hodnotit a podobně.

Kodu v pohybu si můžete prohlédnout na výše uvedeném YouTube videu, oficiální stránka projektu leží za tímto odkazem. A co se týče na internetu oblíbeného srovnávání Kodu a LittleBigPlanet, tak navzdory podobné filozofii se zatím nezdá, že by to bylo vůči oběma produktům úplně fair. Zatímco LBP je spíše hodně propracovaný editor úrovní, Kodu se jeví jako regulérní programovací jazyk. V tom je zásadní rozdíl. Uvidíme však, co bude dál. Pokud se Kodu chytí, může z toho MS stvořit platformu použitelnou i v mnohem více komerčnějších projektech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama