sony-celi-hrozbe-ztraty-poprve-po-14-letech
Novinka Sony čelí hrozbě ztráty, poprvé po 14 letech

Sony čelí hrozbě ztráty, poprvé po 14 letech

sleepless.

sleepless.

13. 1. 2009 10:10 2
Reklama

Jestliže se informace z Nikkei business daily projeví jako pravdivé, ohlásí společnost Sony na konci ledna za fiskální rok 2007/2008 ztrátu ve výši 100 miliard jenů (1.1 miliardy dolarů). Bylo by to poprvé po 14 letech a teprve podruhé od chvíle, co se v roce 1958 stala Sony společností s veřejně obchodovatelnými akciemi. Přitom ještě v říjnu minulého roku Sony předpověděla, že na konci účetního roku skončí se ziskem ve výši 200 miliard jenů, což by i tak byl oproti předchozímu roku 2006/2007 více než poloviční pokles.

Nikkei svou informaci zakládá na zprávách od zdroje blízkého Sony a jako hlavní důvody ztrátového hospodaření společnosti uvádí smrtící kombinaci silného jenu vůči dolaru a poklesu zájmu o výrobky Sony na západních trzích, což je způsobeno ekonomickou recesí. Sony toho na západě prodá méně a o další peníze přijde po přepočtu na jeny. Tomu se říká...tržní realita.

Sony už před koncem minulého roku koukala po záchranné brzdě, když oznámila plánované snížení stavů o 16 tisících zaměstnanců, pozastavení řady investicí a kompletní opuštění několika vedlejších aktivit. To vše s cílem ušetřit zhruba 1.1 miliardy ročně na nákladech. Řada analytiků však tyto kroky nepovažuje za dostatečně rasantní a doporučuje Sony, aby na sebe byla přísnější. Vedení Sony však docela nedávno popřelo, že by mělo v plánu rušit některé divize a zavírat manufaktury doma v Japonsku i v Asii, což by zcela jistě náklady srazilo.

Jak to je se Sony doopravdy, to se dozvíme 29. ledna, kdy japonský elektronický gigant oznámí výsledky hospodaření za účetní rok 2007/2008 a společně s tím budou zřejmě představeny i kroky, které by měly firmu přivést zpět do černých čísel, pokud budou svítit červeně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama