japonsko-pousti-misto-videoherni-dvojky-britanii
Novinka Japonsko pouští místo videoherní dvojky Británii

Japonsko pouští místo videoherní dvojky Británii

sleepless.

sleepless.

10. 2. 2009 10:16 2
Reklama

Zatímco první týdny roku 2009 se pro japonský videoherní trh nesly ve znamení samých depresivních informací o pokračujícím poklesu tržeb, ve staré dobré Velké Británii řeší přesně opačný „problém“. Podle GfK-ChartTrack zaznamenal britský trh za prvních pět týdnů roku 2009 meziroční růst oproti stejnému období roku 2008 o 37% v oblasti počtu prodaných kusů (her) a o 21% v oblasti tržeb z prodeje. Když si to dáme dohromady – stagnaci a pokles v Japonsku + růst v UK – tak se rázem mění globální rozložení sil. Největším videoherním trhem nadále zůstává USA, ale Japonsko na druhém místě nyní střídá právě Velká Británie.

Náznaky se přitom objevovaly už dřéve, protože za r. 2008 překonala Velká Británie Japonsko v počtu prodaných kusů (her), ačkoli na tržby z prodeje ještě zvládlo zvítězit Japonsko. Pokud bude růst UK trhu pokračovat, tak za rok 2009 už by UK mohla Japonce porazit v obou kriteriích, tedy v počtu prodaných kusů i na tržbách.

Ředitel GfK-ChartTrack Dorian Bloch však varuje před slepým optimismem. Japonsko je sice podle něj aktuálně v krizi, protože si většina hráčů koupila své PSP, DS, či Wii (a rasantním poklesu prodejnosti PS2 ani nemluvě) a motivace k nákupu her u nich není tak silná, jako když si HW pořídili čerstvě. Situaci však podle Blocha aktuálně drží docela úspěšně nad vodou handheld DSi, který jde na dračku. A až se japonský trh probere a o DSi začnou projevovat zájem i ti lidé, kteří svoje DS mají už delší dobu, což se aktuálně neděje, tak by se situace mohla vrátit zpět do starých kolejí.

Přeci jenom je japonský herní trh dvojnásobný v porovnání s britským, upozorňuje Bloch. Raketový start prodejů her v UK do roku 2009 lze navíc vysvětlit masivními výprodejovými akcemi v krachujících řetězcích. Zkrátka a dobře je podle Blocha rozumné počkat s vynášením jakýchkoli soudů až do poloviny roku. Pak se ukáže, jestli je pozice britského herního trhu tak silná, jak se zdá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama