sony-stale-prodelava-na-ps3-uz-jen-50-dolaru
Novinka Sony stále prodělává na PS3, už jen 50 dolarů

Sony stále prodělává na PS3, už jen 50 dolarů

sleepless.

sleepless.

24. 12. 2008 02:03 17
Reklama

Důkladná analýza hardwaru konzole PS3 a porovnání s výsledky podobné akce nedlouho po launchi tohoto stroje ukázala, že se Sony podařilo rapidně snížit náklady na produkci jedné konzole. Tak to alespoň tvrdí zkušení pracovníci firmy iSuppli, kteří zjistili, že aktuálně Sony na každé prodané PS3 tratí cca 50 dolarů. Na Nintendo, které na každém prodaném kusu konzole Wii vydělává tedy Sony ještě pořád nemá. Těžko říci, jak je na tom Microsoft s Xbox 360. Už před časem se hovořilo o tom, že náklady na výrobu a oficiální ceny jsou u X360 víceméně vyrovnané. Pak ovšem přišla vlna zlevňování, takže se dá přepokládat, že MS rovněž na každé prodané konzoli ještě nevydělává, naopak tratí, a vydělávat hned tak nebude.

Vraťme se však k Sony a PS3. Při launchi této konzole v roce 2006 Sony na každém prodaném kusu prodělávala cca 240 dolarů. Výrobní cena PS3 tehdy byla zhruba 840 babek, zatímco prodejní 599 babek. Dnes je po několika hardwarových revizích situace trošku jiná. Výroba PS3 stojí podle iSupply zhruba 448.73 dolarů, zatímco prodejní cena je 399 dolarů. Rozdíl 50 babek hradí Sony ze své kapsy.

Snížení nákladů na produkci PS3 je dáno poklesem cen jednotlivých komponent, zejména Cell procesoru ( z 89 na současných 46 dolarů) a grafického čipu Nvidia (ze 129 na 58 dolarů). Levnější je rovněž nově používaný zdroj a něco málo z ceny srazilo i rozhodnutí vyřadit z PS3 emulační čipy z PS2, umožňující hraní PS2 her. V současnosti se prý PS3 skládá z 2 820 komponent zatímco pře dvěma roky to bylo 4048 součástek. Sony se tedy hardwarovým revizím PS3 věnuje poměrně pečlivě a je pouze otázkou času, kdy náklady klesnou tak, aby se dalo uvažovat o snížení maloobchodní ceny...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama