zeny-zamestnancu-rockstaru-si-stezuji
Novinka Ženy zaměstnanců Rockstaru si stěžují

Ženy zaměstnanců Rockstaru si stěžují

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

11. 1. 2010 17:12 1
Reklama

Pracovat pro firmu, zabývající se vývojem her, musí být prostě paráda. Od rána do večera si hrajete ty nejnovější pecky, sem tam si sednete k počítači a napišete pár řádek kódu a vymetáte ty nejluxusnější večírky, kde se na vás lepí stovky holek. Ok, takto zkreslené představy asi nemá ani ten největší optimista, ale málokdo by si asi dovedl představit, že budete za svou práci doslova tyranizováni svými nadřízenými, navíc ve firmě, která má na svědomí sérii Grand Theft Auto. Toto je však denní realita lidí ze studia Rockstar San Diego, kterou musí snášet už několik let. Informace o tom, jak děsivé podmínky musí tamější zaměstnanci snášet, se ale konečně dostaly na povrch. Nebylo to ovšem z úst samotných vývojářů, nýbrž prostřednictvím otevřeného dopisu jejich manželek, které už nemohly neustálé utlačování trpět.

Kompletní znění dopisu si můžete přečíst na Gamasutře, my vám z něj vybereme ty nejhorší části. Největší vinu na napjaté situaci nese, zdá se, samotné vedení nejen Rockstar San Diego, ale vůbec vedení Rockstaru, které o nekalých praktikách dlouho vědělo, ale nic s nimi nepodniklo. Mezi ony špatnosti se řadí krácení platů, nutnost být v práci i mimo pracovní dobu a nedostat za to nic zaplaceno navíc, nulová možnost vybrat si dovolenou, lživé informace o stavu firmy a jejích výnosech či ignorování zdravotní nezpůsobilosti zaměstnanců. Poslední takový případ se stal o letošních vánocích, kdy nebylo celému vývojovému týmu dovoleno strávit svátky s rodinami (vysoký management nicméně na pracovišti nebyl) a místo toho museli být zavřeni v kancelářích a pracovat. Někteří ze zaměstnanců byli dokonce diagnostikování se syndromem deprese a jeden musel být dokonce předán do ústavní péče, neboť hrozilo akutní nebezpečí sebevraždy. Manželky vývojářů sice chápou, že v herním byznysu není možné přistoupit na zcela standardní pracovní režim a občas je v práci nutné zůstat i mimo pracovní dobu, ale také je třeba, aby za to lidé byli náležitě odměňování, což je nezpochybnitelný fakt.

Tento otevřený dopis je první výstrahou vedení týmu Rockstar San Diego, aby se celou situací začalo urychleně zabývat, jinak se mohou připravit na celou řadu právních kroků, které proti nim jejich zaměstnanci podniknou. Rovněž je zajímavé sledovat některé komentáře pod dopisem, z nichž několik mají na svědomí samotní zaměstnanci. Podle nich je aktuálně vyvíjený projekt Red Dead Redemption naprostou katastrofou z hlediska pracovních vztahů a celkové atmosféry ve firmě, tudíž není vyloučené, že celá hra nakonec nedopadne tak slavně, jak se mohlo z prvních trailerů zdát. V komentářích také padla celá řada obvinění směrem k vysokému managementu samotného Rockstaru, který není schopen žádným způsobem určovat další směřování firmy a pouze baží po penězích, které navíc svým vlastním zaměstnancům upírá. A podobná, ačkoliv ne až tak vyhrocená, situace by měla být i v dalších Rockstařích studiích, Rockstar North a Rockstar Leeds (tvůrci série GTA a například Bully) nevyjímaje. Bude velmi zajímavé tuto kauzu sledovat i nadále a čekat, jak se celá věc vyvine.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama