vydani-gt5-se-odsouva
Novinka Vydání GT5 se odsouvá

Vydání GT5 se odsouvá

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

14. 1. 2010 11:24 3
Reklama

Konzole PS3 bude letos na trhu již čtvrtým rokem a už od samotného launche se početná skupina virtuálních závodníků těší na Gran Turismo 5. První ochutnávkou byl Prologue, s blížícím se datem vydání pak i malá demoverze spojená s online soutěží. Kdyby šlo všechno podle plánu, v březnu by se dočkali hráči v Japonsku, v létě hráči z Evropy. To jsou fakta.

Dnes k nim ale musíme přidat informaci, že se vydání odsouvá, přičemž vývojáři zatím nestanovili nové datum. Se zpožděním se však neveze jen nelibost hráčů, odsun má i další dopady na management a ekonomickou stránku. Jaro totiž bývá v Japonsku období sucha a právě GT5, případně celý konzolový bundle měl pomoci tuhle část roku ustát. Bohužel. Ptáte-li se na důvody, žádné oficiální nejsou, naskýtá se však několik možných vysvětlení, které však nejsou v tuto chvíli ničím jiným, než spekulacemi.

Hned zkraje by se dalo hrát na technickou stránku věci, a to buďto v souvislosti s odstraňováním chyb, nebo s vylepšováním zavedených mechanismů a technologií. Ono správně vyladit realistický model poškození pro tisícovku vozidel není jen tak, a když se vývojář někde zacyklí, začne se nestíhat vcelku snadno. Proti těmto úvahám ale stojí i hledisko obchodní strategie, se kterou vyrukovali analytici. Přikláníme se k ní a je následující: Sony již dostálo odhadům a předpovědím v prodeji konzole ve finančním roce 2009 a s vidinou posílení výsledků fiskálu 2010 odsouvá GT5. Je to logické například i s ohledem na Final Fantasy XIII, které pomohlo prodat mnohem více PS3, než se zprvu očekávalo. V tuto chvíli se tak Sony zřejmě soustředí na menší, ale stále ambiciózní projekty typu Bayonetta, Heavy Rain, případně God of War III a to velké eso z rukávu vytáhnou až v době potřeby. I tak se na to musí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama