sony-odhaluje-pohybovy-ovladac-pro-ps3
Novinka Sony odhaluje pohybový ovladač pro PS3

Sony odhaluje pohybový ovladač pro PS3

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

11. 3. 2010 09:53 5
Reklama

Nejmenuje se Arc, dokonce ani Gem. Pohybový ovladač pro PS3, který byl poprvé prezentována na loňské E3 a od té doby se o něm dosti intenzivně hovořilo stejně jako o konkurenčním projektu Natal od Microsoftu, se jmenuje PlayStation Move.

Za společnost Sony včera novou periferii pro PS3 představil Shuhei Yoshida na tiskové konferenci během GDC 2010 v San Francisku. Oznámil složení balíčků, ve kterých se bude PS Move prodávat, potvrdil zamýšlený podzimní launch periferie, a pak už se slova chopily tituly, které budou na využití PS Move postavené, nebo budou pohybový ovladač alespoň využívat. Do konce března 2011 by takových her mělo být více než 20, což není nijak závratné číslo. Snad to svědčí o tom, že podporované hry nebudou jen rychlokvašky.

PS Move by se měl v základním balíčku s kamerkou PS Eye (bez které je ovladač na nic) a nějakým tím demo diskem stát pod 100 dolarů (cca 1900 Kč), k dostání budou samozřejmě i balíčky sestávající z ovladače a hry pro ty, co už kamerku doma mají, popřípadě cele bundly obsahující PS3, DualShock 3 ovladač, PS Eye a PS Move.

Co se parametrů týče, váží PS Move 145 gramů, vysoký je 20 centimetrů a široký (spíše tlustý) 4,6 centimetru. Obsahuje stejnou dobíjecí baterku jako DualShock 3, s PS3 se synchronizuje standardně přes modrozuba (Bluetooth), umí se vrtět i vrnět, takže mu nechybí podpora vibrací a krom barevné baňky na vrchu obsahuje 4 standardní PS tlačítka, jedno Home tlačítko a dva triggery vespod.

Pro hraní některých her budete k PS Move potřebovat takový malinkatý přídavek „pod-ovladač“, který přesně kopíruje nunchuk od Wiička. Ten váží 95 gramů, je vysoký 13,8 a tlustý 4,2 centimetrů. S hlavní částí PS Move naštěstí není spojen drátem, ale Wi-Fi signálem, obsahuje analogovou páčku, triggery a navrch ještě tlačítka. Tento ovladač budete potřebovat třeba pro hraní SOCOM 4, nedávno představené hry, která nabídne plnou podporu PS Move už od svého startu.

Zatím nevíme, jestli se ovladač s analogem bude prodávat společně s hlavní částí jako celý balík PS Move, nebo si ho budete muset dokupovat zvlášť k vybraným titulům. Snad dojde na variantu č.1.

Podle informací z GDC Sony na pohybové ovladače hodně sází a hodlá kolem nich rozjet takovou mediální masírku, která se prý rovná startu nové konzole, tudíž se jistě máme na co těšit, zejména v souvislosti s konkurenčním Natalem. Vedle samotného ovladače bylo rovněž představeno šest (z oněch 20) her, které budou Move nějakým způsobem využívat. Ta první se jmenuje Sports Champion a má jít o odpověď Sony na konkurenční Wii Sports. Je velmi pravděpodobné, že tato kolekce miniher bude u ovladače přibalena už od začátku. Dvojice her Move Party a Motion Fighter je rovněž sbírkou miniher, kterou se není třeba nějak více zabývat (snad jen je důležité zmínit, že Motion Fighter se nám jeví jako taková klasická bojovka Tekkenovského střihu z vlastního pohledu - vzpomínáte si na cheat pro Tekken 2, kde bylo něco takového také přístupné?), ale SOCOM 4, to už je jiné kafe. Move samozřejmě nebude pro tuto hru primárním ovladačem, ale možnost ovládat svou zbraň přímo, ne jen skrze DualShock 3, zní vcelku lákavě.

Posledními dvěma tituly, které ale Move využívají spíše okrajově, jsou LittleBigPlanet a EyePet. V LBP se bude Move využívat k řešení hádanek, kdy jeden hráč bude ovládat Sackboye klasickým ovladačem a druhý mu bude uvolňovat cestu právě za pomoci PS Move. Zní to zajímavě, ale bude to vyžadovat specifické úrovně, což nemusí být zrovna samozřejmost. A konečně poslední titul, který bude Move podporovat (a který Sony představila) je přerostlé Tamagotchi v podobě EyePet. Tady bylo vidět jasné zacílení na děti, neboť Move budete u tohoto titulu používat na takové věci, jako je kartáčování, polévání a hraní si s vaší příšerkou. Nevíme jak vám, ale nám se zdá nabídka titulů pro PS Move celkem slabá. Není však všem dnům konec. Do podzimu je ještě spousta času a na E3 může dojít k mnoha zajímavým oznámením.

A tady seznam vývojářů, kteří PS Move budou ve svých hrách nějakým způsobem podporovat, nabízet funkcionalitu nové periferie. Jak se dalo čekat, jsou v tom namočeny velké, střední a některé menší firmy. Řada těch největších však chybí. A překvapivě i Microsoft...

505 Games U.S.
Activision Publishing, Inc.
AQ INTERACTIVE Inc.
ARC SYSTEMS WORK CO.,LTD
ATLUS Co., LTD.
Bigben Interactive
CAPCOM CO., LTD.
CCP
Crave Entertainment
CYBERFRONT Corporation
Disney Interactive Studios
Electronic Arts Inc.
FromSoftware, Inc.
Game Republic, Inc.
GUST CO., LTD.
HUDSON SOFT CO., LTD.
IREM SOFTWARE ENGINEERING INC.
Koei Co., Ltd.
Konami Digital Entertainment Co., Ltd.
Majesco Entertainment
Marvelous Entertainment Inc.
NAMCO BANDAI Games Inc.
ONGAKUKAN Co., Ltd.
Oxygen Games
PAON CORPORATION
Q Entertainment Inc.
Q-GAMES, LTD.
SEGA CORPORATION
Sony Online Entertainment
Spike Co., Ltd.
SQUARE ENIX GROUP
TECMO, LTD.
THQ Inc.
UBISOFT
Warner Bros. Interactive Entertainment
Zoo Entertainment, Inc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama