Ultimátní vesmírnou hru navrhl před 30 lety
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Ultimátní vesmírnou hru navrhl před 30 lety

Ultimátní vesmírnou hru navrhl před 30 lety

David Plecháček

David Plecháček

12. 11. 2015 09:39 7
Reklama

Máte rádi vesmír a zároveň nejste žádní odborníci? Tak vám pravděpodobně nemusím představovat Jiřího Grygara. Tento nejznámější český popularizátor vědy se snaží šířit osvětu o vesmíru, jak se dá. Pravděpodobně vás napadlo, že se někde za naším rybníčkem nachází spousta podobných lidí, a nutno podotknout, opravdu - co víc, někteří na to jdou přímo od lesa.

I u nás se Jiřímu Grygarovi dostalo možnosti popularizovat vědu pomocí televize. Pokud jde něco i tady, můžete se klidně vsadit, že za velkou louží na západ od nás to půjde také. Carl Sagan († 1996), člověk, který se celý život snažil šířit povědomí o vesmíru v USA, měl totiž také svou show s názvem Cosmos, prostřednictvím které se snažil udělat svět lepším a chytřejším místem. Jak v posledních dnech vychází najevo, psaní a natáčení televizního pořadu není zdaleka to jediné, jak chtěl tento světoznámý astronom šířit povědomí o vesmíru. Už v roce 1983 měl nápad vytvořit počítačovou hru.

Knihovna Kongresu Spojených států nedávno uveřejnila množství dopisů, dle kterých se tento známý vědec pídil po možnosti, „jak vytvořit domácí videohru, která by mohla hráče naučit značné množství informací o astronomii, a zároveň by byla stejně tak vzrušující jako většina násilných her“.

„Galaxie je tak ohromná, že je to naprosto ideální prostředí k vytvoření hry, ve které je ztraceno něco, co musí být nalezeno,“ nastínil tehdy Sagan. „K tomuto tématu můžeme přistupovat ze dvou pohledů - první varianta je začínat na Zemi, odkud musíme něco najít kdekoliv v Mléčné dráze, nebo můžeme začínat na okraji naší galaxie - klidně i v jejím centru - a naší prací bude najít samotnou Zemi,“ popsal svůj nápad.

Jeho vize byla ale trochu jiná, než pouhé cestování vesmírem. Rád by vzal do úvahu čas. Nutno podotknout, hodně času. Taky se vám líbí představa, že se vám během hraní mění vesmír před očima, hvězdy se postupně vyvíjí a vy vidíte postupem času všechna jejich stádia? A připomínám, stále mluvíme o hře, nad kterou se přemýšlelo v roce 1983!

Samotnou kostrou příběhu pak mělo být nalezení nejmladší civilizace v naší galaxii. Té bychom měli pomoci dříve, než sama sebe zničí. Sagan nepředpovídal naší matičce Zemi zánik, ale podle jeho mínění „většina společností se sama přivede k sebezničení“. Svůj příspěvek pak končí poznámkou, dle které by mohla taková hra mít spojitost s románem Kontakt, který sám napsal v roce 1985 a podle které vznikla stejnojmenná filmová adaptace z roku 1997.

Pokud jste během čtení této zprávy dostali chuť na nějaké vesmírné putování, na trhu jsou po letech sucha tituly, které by vás mohly uspokojit. Řeč je v prvé řadě o Elite: Dangerous, EVE Online, a pokud jste majiteli PlayStation 4 nebo preferujete PC a nevadí vám ještě půlrok čekat, můžete se těšit na No Man’s Sky. Snad vám tyto hry choutky dosyta ukojí. Carl Sagan se podobných titulů bohužel nedočkal. Jeho vize se ale docela blíží tomu, na čem dnes vývojáři skutečně pracují.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama