Proč není Red Dead Redemption na XO
i Zdroj: Rockstar Games / Red Dead Redemption press kit
Novinka Proč není Red Dead Redemption na XO

Proč není Red Dead Redemption na XO

Jiří Bigas

Jiří Bigas

14. 11. 2015 19:18 7
Reklama

Open world western od Rockstaru z roku 2010 patří právem mezi jedny z nejlépe hodnocených her všech dob a současně jde o jednu z nejlepších konzolových exkluzivit minulé generace. Hráči na PC po této akci lační celé roky a jde i o jeden z nejčastěji skloňovaných titulů, které by si majitelé Xboxu One přáli zařadit do programu zpětné kompatibility. Tak kde to vázne?

Je to logická otázka. Hity od Rockstar Games by přeci neměly chybět v nabídce starších her z Xboxu 360, které si nyní můžeme na nové konzoli zahrát. O vytrvalém zájmu fanoušků nejlépe vypovídají všemožné ankety, které na toto téma proběhly. Jenže realita je taková, že Rockstar je možná poslední velká firma, která se do zpětné kompatibility na Xboxu One nehrne. Alespoň zatím. Microsoft teď částečně nastínil, proč tomu tak může být. Má to co dělat s licencemi, jak se zdá.

Naznačil to alespoň Richard Irving z Microsoftu v rozhovoru pro britský Eurogamer. “Po technologickém průlomu, který umožnil fungování zpětné kompatibility, je dalším krokem přijít na to, jak pro Xbox One licencovat všechen tento obsah, který byl původně vydán na Xboxu 360,” prohlásil Irving. Jak si podle něj dokážeme nejspíš představit, vydavatelé musí brát ohledy na nejrůznější obchodní dohody. Pro příklad jmenoval sérii Madden, které je svázaná s množstvím licenčních úkonů a závazků na ligu jako takovou, její hráče, týmy, sponzory a další partnery. S více než tisícovkou her pro Xbox 360 není snadné ihned nabídnout vše, co by si fanoušci přáli.

Irving poznamenal, že by nebylo fér jít za vydavateli a požádat je, aby si znovu opatřili licence pro tyto hry, aniž by věděli, že po nich bude poptávka. To by však v případě Red Dead Redemption problém být neměl. Jde o jednu z nejpopulárnějších her a lze předpokládat, že zpětné kompatibility by nevyužili jen stávající majitelé, ale hru by si rádi koupili i noví hráči, jejichž investice by ospravedlnila vynaložené úsilí a náklady. Pokud se ovšem Rockstar nevyhýbá tomuto programu třeba kvůli tomu, že má s Red Dead Redemption úplně jiné plány a uvažuje třeba o HD remasteru. Pak by dávalo smysl, že si nechce sám konkurovat.

Když se v jedné z podobných anket ptal hráčů přímo Microsoft, jaké tituly by si přáli ve zpětné kompatibilitě zahrát, Red Dead Redemption skončil s více než 105 tisíci hlasy na druhém místě za Call of Duty: Black Ops II. Rockstar je z přitom velkých vydavatelů zřejmě jediný, který v tuto chvíli nemá v debutovém seznamu 104 kompatibilních her žádné zastoupení. Jelikož ale Microsoft dříve slíbil zprovoznit takto stovky her, je velká šance, že se na tom v dohledné době něco změní.

Vyzbrojen těmito daty může podle Irvinga Microsoft vyrazit za vydavateli a poptat konkrétní hru. Konečné rozhodnutí je ale samozřejmě na firmě, která hru vydala, potažmo jejích vývojářích. Tento proces je relativně dost pracný a časově náročný, což je také podle Irvinga důvodem, proč zatím nebyl Microsoft schopen nabídnout všechny hry ze seznamu padesáti až sta nejžádanějších. Když byl tázán konkrétně na Red Dead Redemption, Irving uvedl, že jsou v kontaktu se všemi vydavateli a partnery včetně Rockstar Games.

I když western z otevřeného světa má ke sportovní hře, jakou je série Madden NFL 16, daleko, téma licencí se může Red Dead Redemption také týkat. Například pokud hra využívá nějakou technologii třetí strany. Mnohdy může být problém také se soundtrackem nebo tím, jak je ve smlouvě s herci ošetřen třeba dabing hry. Vydat znovu stejnou hru, byť by to znamenalo “pouze” ji rozchodit na nové konzoli, holt není jen tak. Samotný Rockstar celou situaci zatím nijak nekomentoval a k tomuto tématu mlčí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama