Days Gone - působivá alternativa TLOU
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Days Gone - působivá alternativa TLOU

Days Gone - působivá alternativa TLOU

Pavel Makal

Pavel Makal

14. 6. 2016 15:02 10
Reklama

Days Gone je zbrusu novou IP, která byla slavnostně odhalena na tiskové konferenci Sony. Japonský vydavatel si značku Days Gone zaregistroval už před půl rokem, tehdy jsme ale ještě neměli tušení, že se bude jednat o atmosférickou akční adventuru ze světa zamořeného nemrtvými.

Hlavní postavou bude osamělý motorkář Deacon St. John, tak ostrý jako jeho jméno. Deacon má zřejmě pohnutou minulost, jak jsme si mohli povšimnout ve flashbacku na počátku traileru. Přišel o vše včetně své životní lásky.  Nyní sám projíždí krajinou na svém motocyklu po pustém, mrtvém světě.  Všeobecná tklivá a nostalgická atmosféra nám dala vzpomenout na The Last of Us, avšak jen do chvíle, než Deacon z motocyklu sesedl.

Prozkoumávání opuštěné pily sice pořád dost připomíná tři roky starý hit od Naughty Dog, má ale i dost vlastních nápadů. Protagonista například umí využívat prostředků, které mu poskytuje jeho okolí, a tak z opuštěného auta například vytrhne část motoru a vyrobí si provizorní tlumič. Zombie jej ale stejně zmerčí a na stealth tedy není ani pomyšlení. Samozřejmě se nabízí výtka, že zombie her je přehršel, a ano, měli byste pravdu. Days Gone ale nenabízí humorné vraždění neschopných davů jako Dead Rising nebo nutnost pomalého plížení jako The Last of Us. Namísto toho tu jsou nemrtváci rychlí, valí se jak řeka a nejvíc vám připomenou například film Světová Válka Z.

Dravost a nesmlouvavost místních živých ohnilých je právě tím, co bude v mých očích z potyček dělat adrenalinovou zábavu. Vlny nepřátel, které se valí jedna přes druhou ve zdánlivě nekonečných proudech, vybízí spíše k útěku než k přímé konfrontaci. Ani tak si ale nemyslím, že gró hratelnosti a atmosféry bude ležet v akčních soubojích. Hra podle mě bude mnohem více akcentovat motiv ztráty a marnosti snažení navzdory všeobjímající apokalypse. A to jsem ještě ani nezmínil, jak dobře to celé vypadá. Pokud jste z nějakého důvodu promarnili noční konferenci Sony, podívejte se třeba aspoň na tenhle trailer. Nebudete litovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama