Sporty od EA by se mohly vrátit na PC
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sporty od EA by se mohly vrátit na PC

Sporty od EA by se mohly vrátit na PC

Jiří Bigas

Jiří Bigas

12. 7. 2016 07:46 12
Reklama

S výjimkou série FIFA vycouvali EA Sports z vydávání drtivé většiny svých sportovních titulů na PC. Tento smutný fakt určitě nemusíme nikomu z vás připomínat. Netýká se to jen u nás populárního hokeje, který hráči na Windows postrádají nejvíce, ale třeba i amerického fotbalu Madden. V budoucnu by se to ale mohlo změnit.

Kdysi bylo samozřejmostí, že sporty od EA byly na PC jako doma. Při správné konstelaci hvězd by se ale mohly dočkat malé renesance. Myslí si to alespoň viceprezident studia EA Canada Matt Bilbey a viceprezident EA Tiburon Cam Weber, kteří hovořili o možném comebacku Maddenu a NHL na PC v rozhovoru pro magazín Game Informer.

Bilbey připomněl, že vydávání her na PC obecně je otázkou poptávky. “Po sérii FIFA je na PC vysoká poptávka po celém světě, protože je o hru globálně zájem,” vypíchl Bilbey s tím, že u Maddenu tomu tak není. Pokud by se ale situace změnila, společnost Electronic Arts by neváhala se této příležitosti chopit a využít ji.

Weber připomněl, že Madden na PC fungoval dobře i z ekonomického hlediska, ale když o něj zájem klesal, EA z této platformy raději vycouvali. A dostat se zpět nemusí být tak snadné. Podle Webera je ale firma této možnosti otevřená, je to jen otázka správného načasování a určení momentu, kdy bude mít takový krok smysl.

Nahrát comebacku sportovních her od EA na PC by mohl i engine Frostbite, respektive jeho postupné nasazování. Bilbey připomněl, že jde o technologii ušitou na míru i PC, a proto by mohla usnadnit případnou expanzi z konzolí na Windows. Loni v červenci Frostbite 3 poháněl první sportovní hru od EA - golf Rory McIlroy PGA Tour. Letos se přidá FIFA 17. Hodně se ale mluví o tom, že napřesrok po Frostbitu sáhnou i NHL a Madden NFL, které ještě letos využívají sportovní engine Ignite, který se poprvé objevil ve FIFA 14.

Důležité je také připomenout důvody, proč FIFA na PC funguje a Madden nebo NHL nikoli. Fotbal je populární po celém světě, tedy i v zemích s převahou PC hráčů, jako je tomu u nás nebo třeba v sousedních státch. Poptávka po Windows verzi je dostatečná a kompenzuje fakt, že v USA či Kanadě a obecně v západní Evropě se hraje více ne konzolích.

Madden, který je samozřejmě nejpopulárnější za oceánem, kde se na PC hraje mnohem méně, tak nenajde v Evropě dostatek Windows zákazníků. Hokej se sice těší velké oblibě i v Evropě, ale v relativně malém počtu zemí, které nestačí zaplatit PC verzi, zatímco konzolovou bohatě pokryjí Spojené státy a Kanada.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama