Za jak dlouho lze "dohrát" No Man's Sky
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Za jak dlouho lze "dohrát" No Man's Sky

Za jak dlouho lze "dohrát" No Man's Sky

Jiří Bigas

Jiří Bigas

1. 8. 2016 08:26 11
Reklama

Záměrně jsme se v titulku vyhnuli konkrétním číslům, protože i tuhle informaci může někdo právem považovat za spoiler, před nimiž autoři hry fanoušky varují. Pokračujete tedy jedině na vlastní nebezpečí.

Tuto informaci přinesl uživatel s přezdívkou Daymeeuhn, o němž jsme psali už o víkendu v souvislosti se záběry, které zveřejňoval k velké nelibosti vývojářů ze svého hraní. K No Man's Sky se totiž dostal se značným předstihem. Od dalších videí upustil, ale posléze se na adresu hry ještě vyjádřil, přičemž se pokoušel vyhnout zásadním spoilerům a komentoval spíše technickou rovinu.

Nyní Daymeeuhn tvrdí, že do středu galaxie se lze podle něj dostat za 20 až 30 hodin. Což přirozeně neznamená, že takovýto hon, jehož jediným cílem je dosáhnout kýženého místa, představuje vhodný způsob jak No Man's Sky hrát. Už proto je v titulku slovo dohrát v uvozovkách. Navzdory tomu se na internetu v reakci na tuto informaci objevila řada rozladěných ohlasů, jako by snad mělo jít o bůhvíjaké zklamání.

Kritici naráží na sliby o stovkách hodin, ale řekněme si otevřeně, že ty zřejmě nebude těžké ve hře utopit, pokud podobný speedrun trvá takto dlouho a lze úspěšně pochybovat, že po dosažení středu galaxie bude mít dotyčný hráč pocit, že ví o hře první poslední. Spíš získá základní ucelenou představu, ale poměřovat tím velikost hry a konfrontovat ji se sliby autorů je trochu zavádějící.

Na druhou stranu se Daymeeuhn brání, že by netrávil dostatek času vedlejšími aktivitami. Svou monotónní pouť podle svých slov úmyslně přerušoval, zkoumal planety a vyzkoušel údajně mnoho z toho, co hra nabízí. Nikoli ale vše. Stále existují věcí, které musí vyzkoušet a dokázat. Třeba zničit vesmírnou stanici. Takže má dostatek věcí na prací, aniž by se začal nudit. A pokud jde o samotnou cestu do středu galaxie, web VG247 připomíná, že není stoprocentně jisté, že dosažení tohoto cíle představuje skutečný konec hry, což se nedozvíme bez dalších spoilerů a zkušeností.

Daymeeuhn si také postěžoval na některé technické nedostatky a bugy. Hra podle něj často padá, stalo se mu to asi dvacetkrát. Děje se tak zpravidla během warpu, a proto všem doporučuje, aby pravidelně svou hru ukládali. Některé upgrady a nástroje podle něj nefungují správně. Většina velkých mořských tvorů se údajně v mělkých vodách zasekne a nelze je pořádně ani oskenovat. Řadu těchto problémů by ale mohl vyřešit Day 1 patch.

I když zdůraznil, že jeho postřehy nelze zaměňovat za plnohodnotnou recenzí, objevila se na to konto i řada negativních ohlasů, v nichž někteří fanoušci dokonce neváhají obvinit Hello Games ze lži. Poukazují na rozpory v obsahu mezi tím, co bylo avizováno, a jaká může být realita. Spekuluje se o nemožnosti zaútočit na NPC, pouze kosmetických upgradech lodí a nižší obtížnosti, jelikož Daymeeuhn neměl zemřít během své mise ani jednou.

Na druhou stranu ale s No Man's Sky prožil Daymeeuhn podle svých slov řadu kouzelných okamžiků. Pochvaluje si například obávanou proměnlivost a různorodost navštívených světů. Navzdory mnohým pochybnostem se prý nestává, že by člověk opakovaně přistával stále na “stejné” planetě. Líbí se mu i cestování vesmírem, které není tak zdlouhavé, aby se začal nudit, ale trvá přitom dostatečně dlouho, aby hráč získal pocit, že cestuje v realistickém vesmíru na na skutečné vzdálenosti. Daymeeuhn smekl i před ozvučením hry, které považuje za jedno z nejlepších vůbec.

Na internetu se objevily i některé stížnosti na adresu vizuálního zpracování, ale jsou tak trochu na úrovni kverulantství. Jeden z hráčů, kterému se věnuje značná pozornost, se nechal slyšet, že grafika vypadá jako z minulé generace konzolí a rýpl si, že nevypadá vůbec jako za Zaklínače 3 nebo Uncharted 4. Uslyšíme podle něj stížnosti na hru v tomto směru, ale většina lidí by zřejmě spíš řekla, že hra vypadá tak, jak by člověk vzhledem k jejímu rozsahu a obsahu očekával.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama