Resident Evil 7 bude návratem ke kořenům
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Resident Evil 7 bude návratem ke kořenům

Resident Evil 7 bude návratem ke kořenům

Pavel Makal

Pavel Makal

24. 8. 2016 09:17 6
Reklama

Resident Evil 7 se od svého představení na letošní E3 těší velkému zájmu fanoušků. Svůj nepopiratelný díl na tom má rozhodně prohlášení vývojářů, že s tímto pokračováním míří zpět ke kořenům série, od kterých si slavná značka odskočila k nepříliš povedeným akčním pokusům typu Resident Evil 6.

Souboje a akce obecně však vždy byla nedílnou součástí zážitku z hraní Resident Evil a proto budí momentální způsob prezentace hry nejednu otázku. Po dvou hratelných demoverzích jsme totiž zatím žádnou akci ještě neviděli a jakkoli byly ukázky Beginning Hour i Lantern velice přesvědčivé v budování tísnivé, hororové atmosféry, přeci jen bychom už chtěli vědět, jakým způsobem se protagonisté hry budou moci bránit nebezpečí.

Při prezentaci v Kolíně mi komunitní manažer potvrdil, že souboje ve hře rozhodně budou, nepůjde však o hollywoodský styl, ke kterému se značka Resident Evil uchylovala v poslední době. Snaha zachytit atmosféru původních dílů se promítá i do názvu hry. Resident Evil 7: Biohazard má totiž být symbolem návratu ke kořenům (v Japonsku se série Resident Evil jmenuje právě Biohazard).

Zatímco u prvního dema jsme si mohli vyzkoušet děsivé prostředí domu a někteří fanoušci dodnes pátrají po účelu uříznutého prstu, druhé mělo prezentovat mechanismy plížení a skrývání a obsahovalo i jednu klasickou hádanku. Pomocí podivně tvarovaného předmětu a svítilny jste měli na protější stěnu vrhnout stín v podobě pavouka a tím otevřít dveře. Podobné logicky nesmyslné, ale zároveň nervy drásající hádanky, kdy se snažíte docílit správné polohy, než na vás přijde hnusná buranka s lucernou, jsou pro Resident Evil typické.

Britskému serveru Metro se podařilo získat rozhovor s producentem hry Masačikou Kawatou a marketingovým producentem Cujoši Kandou. I oni potvrzují, že vývojářský a produkční tým vyslyšel přání fanoušků a série se vrací ke svým hororovým kořenům. Nejde však o totální reboot, spíše o mírnou změnu směru, která přinese nová prostředí a postavy. Jádrem však má být tísnivá a beznadějná atmosféra, kterou první díly tolik prosluly. Půjde také stále o totéž univerzum a v sedmém díle naleznete mnoho odkazů na staré události.

Těšit se můžete i na klasický styl správy inventáře, však i zelené léčivé rostlinky slaví svůj návrat. Hra evidentně čerpá hodně inspirace ze západních hororů, jako je Texaský masakr motorovou pilou nebo Záhada Blair Witch.  Zároveň v ní můžeme vidět i vlivy západních nezávislých hororových her nebo zrušeného projektu Silent Hills. Autoři Resident Evil 7 však upozorňují, že na své hře začali pracovat ještě před představením dema P.T. a že je samotné zaskočilo. Rozhodnutí pro pohled z první osoby padlo jako odpověď na otázku, jak replikovat pocity, které měli hráči v roce 1996 u první hry série v současném prostředí. Jde o přirozený vývoj, kdy se série posunula od uzamčené kamery do pohledu třetí osoby a nyní do perspektivy z vlastních očí.

Oba producenti zároveň hovořili o tom, že se dost poučili ze zkušeností s prezentací VR elementu hry ve formě prototypu Kitchen. Ten na E3 ještě nebyl zrovna vyladěný a mnohým hráčům způsobil nemilé bolesti hlavy. Ze své zkušenosti z Gamescomu mohu říct, že updatovaná verze tento nešvar zcela odstranila a jediné, na co si při hraní můžete stěžovat, je akutní potřeba objetí, horkého kakaa a ujištění, že vše zas bude dobré. Technicky však VR verze funguje velmi solidně a díky úpravám v pozorovacích úhlech, oddělení horizontální osy pohybu od té vertikální a několika dalším detailům si teď umím docela dobře představit, že bych si Resident Evil 7 s přilbou na hlavě zahrál.

Nakonec padla ještě otázka na možnost kooperativního hraní. To je ovšem něco, s čím autoři pro Resident Evil 7 nepočítají. Hororová atmosféra a pocit opuštění v prekérní situaci je zkrátka něco, co by přítomnost jiných hráčů nezvratně poškodila. Musím se přiznat, že jakkoli jsem nikdy nebyl velkým fanouškem série a v mém srdci jsou daleko hlouběji zapsány jizvy z hraní série Silent Hill, na sedmý díl Resident Evil se skutečně těším. Jak to celé dopadne se dozvíme počátkem příštího roku.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama