Star Trek Online přistává na konzolích
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Star Trek Online přistává na konzolích

Star Trek Online přistává na konzolích

Jiří Bigas

Jiří Bigas

6. 9. 2016 15:12 6
Reklama

Společnost Sony na svém PlayStation Blogu prozradila, že free-to-play MMO Star Trek Online vyjde na PS4 už tento týden. Konkrétně se tak stane v pátek 9. září. Povedená on-line hra, která měla premiéru už v roce 2010, tak po dlouhých 6 letech konečně debutuje i na konzolích. To přirozeně platí i pro Xbox One verzi, která by podle některých neověřených informací měla vyjít ještě dnes. S konzolovou verzí se přitom počítalo už před lety ještě na minulou generaci.

Ve Star Trek Online se každý hráč stane velitelem vlastní lodě s vlastní posádkou. V duchu tradic tohoto fenoménu budete nejen bojovat, ale také bádat, objevovat, navazovat kontakty s cizími druhy a zkoumat neznámé civilizace. Válčení hraje ale jednoznačně prim.

Star Trek Online je však v první řadě fantastickým servisem pro fanoušky. Ať už cestujete mezihvězdným prostorem ve svém vesmírném korábu, anebo se pohybujete s vaší postavou na povrchu planet či uvnitř vesmírných základen, neustále potkáváte odkazy na seriály, filmy i starší hry. Ve hře vystupuje bezpočet proslulých, méně známých i epizodních postav. Navštívíte snad každou myslitelnou planetu a místo ze seriálu a potkáte drtivou většinu těch nejznámějších druhů.

Po mnoha rozšířeních a expanzích nabízí hra neuvěřitelné množství misí a dobrodružství, které vás zabaví na dlouhé hodiny, pokud titulu přijdete na chuť. Právem si Star Trek Online po přechodu z klasického předplatného na free-to-play model vysloužil několik ocenění pro nejlepší hru v této kategorii. Jak lépe byste chtěli oslavit 50. narozeniny Star Treku, které připadají na čtvrtek 8. září, kdy v roce 1966 televizní stanice NBC odvysílala první epizodu Star Treku?

Co na vás všechno čeká? Tak jen namátkou… Vyberete si, zda se stanete kapitánem Hvězdné flotily, hrdým klingonským válečníkem, anebo budete hájit zájmy Romulanského hvězdného impéria. Můžete se těšit na nepřeberné množství ras a lodí i známé tváře. Potkáte Scottyho, Chekova, Neelixe, Holodoktora, Harryho Kima, Selu, Worfa, Sedmou, Tuvoka, Toma Parise… No prostě potkáte hodně známých postav, kterým propůjčili podobu i hlas původní herci. Pokud jsou ještě naživu.

V každém případě mezi konzolovou a PC verzí bude několik odlišností, které vyplývají především z odlišné filosofie ovládání a také potřeby upravit uživatelské rozhraní. Více se jim věnuje poslední deníček vývojářů.

Na hře zasazené do 25. století, 30 let po událostech filmu Star Trek: Nemesis, původně v letech 2004 až 2008 pracovalo studio Perpetual Entertainment. Posléze vývoj převzal tým Cryptic Studios a o konzolové verzi se vývojáři zmiňovali ještě dlouho předtím, než Star Trek Online v únoru 2010 konečně vyšel. Jenže od té doby uplynulo už více než šest let a ačkoli hra jako taková si vede velmi dobře, z plánů na porty pro Xbox 360 a PlayStation 3 časem úplně sešlo.

Mezitím se na trhu objevila nová generace konzolí, a tak se museli hráči spokojit s tím, že v březnu 2014 vyšla alespoň dlouho odkládaná verze pro Mac, kterou autoři slibovali společně s konverzí pro Linux rovněž od chvíle, kdy se titulu ujali. Nicméně podpora počítačů od Applu kvůli problematickému vývoji k nelibosti velké části uživatelů skončila letos v únoru, čímž hra utrpěla nepříjemnou ránu. A verze pro Linux? Z té sešlo úplně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama