Final Fantasy XV boří rekordy od prvního dne
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Final Fantasy XV boří rekordy od prvního dne

Final Fantasy XV boří rekordy od prvního dne

Jiří Bigas

Jiří Bigas

1. 12. 2016 14:52 6
Reklama

Final Fantasy XV si jen za první den připsalo pěkný rekord. Do obchodů v den vydání zamířilo 5 milionů kopií. Některé zdroje dokonce hovoří o tom, že se mělo 5 milionů her prodat, ale zdrojem je japonská tisková zpráva, což je zřejmě důvodem nejasností.

V každém případě se tak více než 10 let připravovaný díl stal okamžitě nejrychleji prodávaným titulem v celé sérii. Původní japonskou tiskovou zprávu jako první přeložil web Siliconera, podle nějž zahrnuje číslo fyzické i digitální kopie. Konkrétně GameSpot i zmíněný web upozorňují, že pět milionů her se dostalo do rukou obchodníkům a neznamená to automaticky, že tolik her se skutečně podařilo prodat koncovým zákazníkům.

Jde o první díl v dlouholeté sérii, který debutoval po celém světě ve stejný den, což mu určitě rozhodujícím způsobem pomohlo k titulu nejrychleji prodávaného pokračování. Podle Famitsu ale hra v digitální verzi zaznamenala rekordní úspěch i na domácím trhu v Japonsku.

Šéf vývoje Hadžime Tabata se nechal už dříve slyšet, že hra potřebuje prodat alespoň 10 milionů kopií, aby se dala považovat za úspěch. Později ale upřesnil, že tím nemyslel, že je to nutné k tomu, aby se titul stal ziskovým. Za úspěch považuje desetimilionovou hranici samotný vývojářský tým.

Vzhledem ke zdlouhavému vývoji by ale asi nikoho moc nepřekvapila ani první varianta. Final Fantasy XV se muselo během uplynulých let neuvěřitelně prodražit. Na hře se začalo pracovat už v roce 2006, byla mnohokrát odložena a stačila se dokonce mezitím přejmenovat.

I když se původně zdálo, že takové pohádkové prodeje bude opravdu náročné realizovat, jak se zdá, hře se skutečně daří a její úspěch jistě podpoří i první pochvalné recenze. Ta naše vyjde přibližně za týden. Desetimilionovou hranici pokořilo například Final Fantasy VII z roku 1997 na prvním PlayStationu. Tomu dodnes patří rovněž titul pro třetí nejdražší hru všech dob. Vývoj a marketing dohromady spolykal přes 200 milionů dolarů při započtení inflace. V žebříčku nejdražších her byste našli i Final Fantasy XIII, Final Fantasy XII a Final Fantasy IX.

Jsem opravdu moc zvědavý, jak dobře si povede ještě déle vyvíjený The Last Guardin. Ten samozřejmě vychází jen na PS4, ale sledovat jeho prodeje a hodnocení nebude o nic méně zajímavé.

Final Fantasy XV si můžete koupit na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama