Dle ruské TV je Metro Exodus rusofobní
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Dle ruské TV je Metro Exodus rusofobní

Dle ruské TV je Metro Exodus rusofobní

Marek Selinger

Marek Selinger

25. 2. 2019 11:14 10
Reklama

Dnes opět zabrouzdáme do spojení her a politiky. Bohužel případů, kdy vás informujeme o situaci, že se nějaký titul stal předmětem politické diskuze, přibývá. Z poslední doby zmiňme například odpírání her od EA a Ubisoftu íránským hráčům. Aktuální případ se týká nedávno vyšlého Metra Exodus.

O napjatých vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou asi nějaký přehled máte. Kyjev patřil i po rozpadu Sovětského svazu do ruské sféry vlivu, což se značné části ukrajinské veřejnosti nelíbilo. Po událostech tzv. oranžové revoluce z roku 2004 se směřování země začalo ubírat více na Západ, ne však na dlouho. K moci se dostal proruský prezident Viktor Janukovyč, který byl v únoru 2014 sesazen a nucen prchnout do Ruska. Nicméně Majdan (jak se začalo této další vnitropolitické změně Ukrajiny říkat podle kyjevského náměstí, kde probíhaly hlavní protesty) znamenal i rozpoutání dalších nepokojů na východě země, hlavně v oblastech měst Doněck a Luhansk, kde vznikly stejnojmenné samozvané republiky, pro něž se v mezinárodních vztazích používá označení kvazistát (tyto jednotky zpravidla nebývají uznávány členskými státy OSN).

V těchto průmyslových oblastech však žije velká ruská menšina, z Ukrajiny se tak de facto stál rozdělený stát, kde Kyjev dokáže ovládat pouze západní část, naopak na východě vládnou proruští separatisté, často je v tomto případě zmiňovaná materiální i finanční pomoc z Kremlu. Krátce na to došlo ještě k anexi Krymu, do té doby suverénního ukrajinského území s velkou mírou autonomie, na které navázalo referendum o připojení regionu k Ruské federaci. Vzájemné vztahy byly v tu chvíli v troskách a od té doby k jejich oteplení téměř vůbec nedošlo.

Tak, teoretický úvod bychom měli za sebou, nyní již lépe porozumíme následné kauze a celkovému klimatu mezi oběma zeměmi. Ruská televize Russia-24 (Россия-24) totiž v jednom ze svých vysílání v minulém týdnu odvysílala reportáž právě o Metru Exodus. Na tomto místě je nutné zmínit, že ona televize je vlastněná státem, nikoliv žádným soukromým subjektem. Jak si dokážete přesvědčit, reportáž se nenesla úplně v pozitivním duchu, jelikož tvůrci hry, studio 4A Games, je z velké části tvořeno ukrajinskými vývojáři, navíc do nedávného stěhování na Maltu dlouho působilo v ukrajinské metropoli.

Nyní při vydání Metra Exodus se tak autoři stali snadným terčem pro proruskou TV. Ta ve své reportáži označila nejnovější hru z této série za něco, co je zaplaveno rusofobií, navíc tvořeno vývojáři, kteří ve hře prezentují svou promajdanovskou verzi reality. Dle reportáže se spousta Rusů vydalo na sociální sítě vyjádřit svůj nesouhlas s vyzněním hry, naopak Západ v ní prezentuje svou ideologii. Televizi se nelíbí ani jedna z trofejí, pro jejíž zisk musí hráč zničit sochu bývalého vůdce SSSR Lenina. Ta nejspíše funguje jako narážka na proces dekomunizace, jenž začal na Ukrajině krátce po událostech Majdanu a měl za cíl odstranit vše, co je nějakým způsobem spojeno s dobou, kdy Ukrajina byla součástí Sovětského svazu. O něm ruský prezident Vladimír Putin jednou prohlásil, že jeho rozpad byl největší geopolitickou katastrofou 20. století.

Ukrajinsko-ruské vztahy jsou stále velice chladné, nynější událost ohledně Metra jim určitě nepomůže. Co říkáte na celou situaci vy? Dejte nám vědět do diskuze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama