Víme kolik Epic zaplatil za exkluzivitu Controlu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Víme kolik Epic zaplatil za exkluzivitu Controlu

Víme kolik Epic zaplatil za exkluzivitu Controlu

Zdeněk Pudivítr

Zdeněk Pudivítr

21. 9. 2019 05:53 37
Reklama

Epic Games Store se vedle Steamu snaží prosadit už více než devět měsíců a nevypadá to, že by chtěl ve svém snažení polevit. Rozdávání her zdarma je sice pro hráče lákavé, tím hlavním magnetem pro návštěvu nového obchodu se však pro spoustu z nich stal jednoduchý fakt, že se čím dál tím více vydavatelů Steamu vyhýbá. A není se čemu divit.

Zatímco Steam si v případě zakoupené hry z vašich peněz uzme 30% podíl, Epic se spokojí s pouhými 12 % a pro autory a vydavatele hry tak zbyde více peněz. Ani to ale není vzhledem k popularitě Steamu pro spoustu vývojářů dostatečným důvodem pro opuštění této zavedené platofrmy, a proto musí Epic nabídnout ještě něco navíc.

Tím něčím je předem vyplacená finanční odměna, která je nezávislá na prodejích samotné hry. Její výše je pochopitelně individuální, jisté je však jedno – zmíněná strategie zabírá. Každou chvíli se dozvídáme o dalších a dalších hrách, které vyjdou exkluzivně právě na Epic Games Storu a množí se i pozitivní ohlasy od vývojářů.

Například Tommy Refenes, autor chystaného Super Meat Boy Forever, v nedávném rozhovoru pro Destructoid prohlásil, že nezná nikoho, kdo by byl schopný nabídku Epicu odmítnout. O kolika garantovaných penězích se vlastně v tomto případě bavíme není známo, přesto prý nebylo o čem přemýšlet.

Zásadní obrat do našich spekulací přináší až finanční zpráva Digital Bros, mateřské firmy vydavatele 505 Games, která více než měsíc před vydáním Controlu inkasovala od Epicu zhruba 10,5 milionu dolarů, téměř jistě právě za exkluzivitu této hry pro Epic Games Store. Na skutečnost upozornil analytik Daniel Ahmad na svém twitteru. 

Při ceně Controlu, která je stanovena na 60 dolarů, se tak jedná o hodnotu 175 000 kopií této hry. Nutno dodat, že v případě prodeje na konkurenčním Steamu by bylo potřeba odečíst ještě 30% podíl pro Valve, takže ve výsledku obdržel vlastník vydavatele předem garantované peníze, které by inkasoval za čtvrt milionu prodaných kusů hry.

Z této částky putuje 55 % směrem k 505 Games, kteří se následně podělí s autory z Remedy Entertainment. Pro zasazení této částky do kontextu stojí za zmínku, že se podle CEO společnosti Tera Virtaly náklady na Control pohybují mezi 22 a 33 miliony dolarů.

Jak už bylo zmíněno, na přijatou částku už autorům Epic nesáhne. Další peníze však dostanou až v případě, že Control vydělá dostatek peněz, aby se Epicu investice vrátila zpět. Pokud se tak stane, bude následovat klasický model Epic Games Storu, kdy si obchod nechá svých 12 % z každé prodané hry.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama