Typing of the Death Článek 7 nejbizarnějších zombie her

7 nejbizarnějších zombie her

Dalibor Franta

Dalibor Franta

1. 12. 2009 23:44 7
Reklama

Když mozkovým tumorem stižená Máří Shelleyová vdechla život monstru doktora Frankensteina, asi jen ten největší gregoriánský optimista by očekával, že pohrobci tohoto legendárního hororu zaměstnají naši představivost na bratru dvě stovky let dopředu. Ať už Voodoo zombie H. P. Lovecrafta, nemrtví infikovaní pustošící nákazou od H. G. Wellse nebo prostě jen „živí mrtví“ George Romera – kultovní zombie mění se v čase jen kosmeticky a na jejím výsadním postavení ve světě hororového showbyznysu nezměnila nic dokonce ani nepravděpodobná smrt Michaela Jacksona. Nejnověji napadl nesmrtelný zombie virus naše herní systémy, a to ve smrtící mutaci H5-L4D2. Zahrajme si na výzkumníky a pusťme se po jeho agresivním kmenu krapet do minulosti. Za pacientem Nula a za nejbizarnějšími z jeho četných potomků…

Zombíci a zeď smrti

Zombie Zombie – ZX Spectrum (Quicksilva, 1984)

Pro moderního hráče zážitek srovnatelný s trepanací lebky, pro náruživé gamery let osmdesátých jedno z těch horších pokračování legendární Spectrácké střílečky Ant Attack. Zombie Zombie byla první zombie hra vůbec a to je vlastně jediný důvod, proč by neměla zůstat zapomenuta. 3D izometrická střílečka postavila hráče do role shluku černých kostiček s úkolem vyčistit trosky města (shluk modrých kostiček) od krvežíznivých nemrtvých (shluk zelených kostiček). K tomuto úkolu byl vybaven fénem na vlasy (bez legrace) a vrtulníkem se stoupavostí žulového šutru. A protože nabídka bezplatného vyfoukání se obvykle s patřičnou odezvou nesetkala, zombie šlo usmrtit jedině pádem z vysoké plošinky – pokud se na mapě žádná nenacházela, musel si ji hráč za pomoci helikoptéry sám postavit. Pak už jen stačilo zombíky trochu popudit horkým vzduchem a nalákat na zeď smrti. A to bylo všechno. Jo.

Z nemrtvých je mi na zvracení

Samurai Zombie Nation – NES (Kaze, 1990)

Jeden z prvních japonských příspěvků do stále se rozšiřující rodiny zombie her vypovídal jen pramálo o tom, jakých úspěchů jednoho dne japonští designéři na tomto poli dosáhnou. Vlastně nevypovídal vůbec – a kdyby vypovídal, řekne jen něco jako: „Ueanvlknhlewkbne.“ V jedné z nejbizarnějších videoher všech dob ujal se hráč létající useknuté hlavy jménem Namakubi, která poletovala po Spojených státech a zvracela na zombíky v tancích. Zvracela! V tancích!! Body a bonusové zvracení získávala hlava za chytání rukojmí, kteří v houfech seskakovali ze střech výškových budov. Do cesty se jí, mimo jiné, stavěli také zombie snipeři nebo obří zepelíny a závěrečný souboj obstarala obživnutá Socha svobody. A tím je řečeno vše podstatné.

Já se jmenuju Dost-těch-keců

The Typing of the Dead – Dreamcast (Smilebit, 2000)

Asi nejbizarnějšího nástroje destrukce a důkazu, že pero je skutečně mocnější meče, dostalo se herní obci v nezvyklém vzdělávacím remaku střílečky The House of the Dead 2. Úkolem hráče bylo doslova upsat útočící hordy zombíků k smrti správným hláskováním anglických slov a frází. A třebaže to zní jako noční můra sekretářky Londýnského institutu, hra to byla oproti všem předpokladům nesmírně kvalitní a zábavná. Svůj díl na tom měl hlavně ujetý humor, jenž tváří v tvář hnijícím bestiím, nutil vás psát slova jako „Bedwetting“ (počůrávání) nebo „Stop the blah-blah-blah“. Když se vás v ďábelské honičce snažil jeden z bossů rozříznout vejpůl motorovou pilou, hláskovali jste frázi „Při plnění benzínem postupujte opatrně.“ A vono jo! Původně Coin-opová arkáda našla si postupně cestu na všechny důležité herní platformy své doby a dokumentovala tím, jak velký kus cesty japonské zombie mordovačky ušly od zvracejících hlav mrtvých samurajů.

Ať je zombie milion

Urban Dead – PC (Kevan Davis, 2005)

Nepočítáme-li miliony zombie vysedávajících dnem i nocí u WoWka, je Urban Dead pravděpodobně jedinou zombie MMO hrou současnosti. Jedná se o ryze textový, v internetovém prohlížeči hraný projekt, který proti sobě staví lidi a zombie v pomalém a přemýšlivém tahovém souboji o přežití. Každý hráč, zombie či člověk, disponuje 50 akčními body na den (připisují se postupně), se kterými nakládá dle svého uvážení a po jejichž vyčerpání není schopen dalších akcí a „usíná“. Veškerou činnost, ať už se jedná o shánění potravin, zbraní a léků, opravování barikád a poškozených domů či prostě jen nahánění zombií/lidských přeživších, musí proto pečlivě plánovat tak, aby svůj den ukončil na bezpečném místě. Je-li lidský hráč zabit/nakažen, stává se z něj automaticky zombie a může buď pokračovat ve hře jako živý mrtvý, nebo usilovat o vyléčení a návrat do řad humanity. Jedinečný a nesmírně chytlavý projekt Urban Dead má už přes milion pravidelných hráčů a je k dispozici zdarma na stránkách http://urbandead.com/.

Rebel a k tomu kanibal

Stubbs the Zombie in Rebel Without Pulse – Xbox (Wideload Games, 2005)

Úžasná chodící mrtvola Stubbs představila nám „život“ zombie z trochu jiné perspektivy – té nemrtvé a hnijící a nastokrát zábavnější. V honbě za setkáním se starou láskou Maggie, projídal se Stubbs mozky obyvatel fiktivního amerického městečka Punchbowl. Nabíjel tak řadu svých speciálních schopností, s jejichž pomocí zvládal likvidovat nepřátele těžšího kalibru – ozbrojené policisty, jednotky SWAT nebo armádu. Do herní historie se zapsaly jak Stubbsovy toxické pšouky, tak zejména explozivní střeva a dálkově ovladatelná ruka schopná posednout na chvíli nic netušící civilisty. Vyjídáním mozků tvořil si Stubbs stále početnější svitu zombie následovníků, kteří sloužili jako ideální vějičky a potrava pro kanóny. Jedinečný humor a skvělé recenze vynesly hře dobré prodejní výsledky stejně jako pozornost slavného bojovníka proti videohrám, amerického senátora Joe Liebermana, který hru odsoudil pro „nabádání ke kanibalismu“. Dobrou chuť, Joe!

Někteří lidi nevěří, že zombie nad kytkama zvítězí

Plants Vs. Zombies – PC (PopCap Games, 2009)

Nesmírně populární fenomén her Tower Defence přiživili letos schopní Indie vývojáři z PopCap Games zábavnou rychlovkou Plants Vs. Zombies. Hráč zde brání svůj dům před nájezdy mozkuchtivých zombií a to poměrně netradiční cestou – sází si na zahrádku (a později i do bazénu) úžasnou armádu rostlinek. Klíčem k úspěchu je vytvoření neprostupné hradby zeleně a nalezení nejúčinnější kombinace hráškopudných sazenic. A pokud vám to nezní dost bizarně, připravte se na zombie tyčkaře, zombie čtyřbob, zombie potápěče, zombie Michaely Jacksony a.. a.. a vůbec. Brzy možná i na Xbox 360.

Strategie pro bezmozky

Zombie Tycoon – PSP (Frima Studio, 2009)

Stahovatelná hříčka Zombie Tycoon pro PSP je vlastně takový nemrtvý zajíc v pytli. Tak předně – není to žádný tycoon. Jedná se spíš o velmi volnou variaci na klasické RTS strategie, jen místo tanku dostanete k ruce rozpadlou mrtvolu a místo kulometu smrdutou rybí hlavu. Nebo hrábě. Nebo sekačku na trávu, když na to přijde. A ono přijde. Je to vlastně čistý podvod na diváka, který s vidinou budování nemrtvé metropole vyplázne na playstation storu nekřesťanských 140 korun, aby dostal průměrnou RTS s děsivým ovládáním a úchylně tupými zombíky, kteří jako by zkonzumovali mozky sobě navzájem. A vývojářům k tomu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama