Demo Stellar Blade - první dojmy z hraní zábavné sci-fi akce
i Zdroj: Shift Up/Sony
Preview Stellar Blade Článek Demo Stellar Blade - první dojmy z hraní zábavné sci-fi akce

Demo Stellar Blade - první dojmy z hraní zábavné sci-fi akce

Dominik Tománek

Dominik Tománek

27. 3. 2024 14:00

Na začátku března letošního roku se v PlayStation Store nečekaně objevila demoverze akčního titulu Stellar Blade, která ale po chvíli zmizela pryč. Teď nastala doba, kdy jsme si mohli demo mohli vyzkoušet i my.

Reklama

Stellar Blade je první AAA hrou jihokorejského studia Shift Up známého především mobilními hrami (zejména RPG Destiny Child). V roce 2019 vývojáři oznámili hru s pracovním názvem Project Eve, která měla vyjít na PC, Xbox One a PlayStation 4. Od dva roky později se ale z projektu stala PlayStation 5 exkluzivita, která později dostala i oficiální pojmenování Stellar Blade. Hra sice byla původně naplánovaná už na rok 2023, ale její vydání je nakonec stanoveno na 26. dubna tohoto roku. A přibližně měsíc před releasem tvůrci uvolnili demo, které si 29. března v 15:00 budete moct zkusit i vy.

Demo Stellar Blade - první dojmy z hraní zábavné sci-fi akce
i Zdroj: Dominik Tománek/Hrej.cz

Hra se odehrává na opuštěné Zemi v budoucnosti a sleduje cestu Evy, členky výsadku, která byla vyslána, aby zastavila nepřátele a zachránila lidstvo. A přesně v tomto momentě začíná i přibližně hodinová demo ukázka. Z obrovské vesmírné lodi jste vysláni jako jedna z mnoha jednotek, která přistane na pláži plné trosek a nepřátel. Z podu vás pomůže vyprostit spolubojovnice Tachy, se kterou se společně vydáte kosit desítky nepřátel. Hned od začátku se na vás všichni vrhnou a tak jste vhození rovnou do akce. A hned od začátku je taky jasné, že půjde o mimořádně výpravný zážitek. Akční sekvence totiž střídají hezky zpracované cutscény, které působí, že na vás vypadly rovnou z devadesátkového postapo anime, samozřejmě v tom nejlepším možném smyslu. Na Stellar Blade se prostě opravdu hezky kouká. 

Celé to působí přirozeně a zábavně.

Stejně dobře se i hraje. Soubojový systém je podobný tomu, který známe z mnoha předchozích akčních her. Nepřátele si můžete „zamknout“ a následně do nich mlátit lehkými či težkými útoky, které sem tam proložíte speciálním výpadem. Ve správný moment můžete dát protivníkovi parry a odrazit tak jeho útok, nebo prostě vhodně uskočit a tím na chvíli zpomalit čas. Zatím se nejedná o nic objevného, ale celé to působí přirozeně a zábavně. Ze záběrů na konci dema je navíc jasné, že se plejáda vašich zbraní bude společně s vaším postupem zvětšovat. V hratelné ukázce je tak zatím k dispozici „pouze“ boj na blízko, ale později byste se měli dostat i k palným zbraním. 

Demo Stellar Blade - první dojmy z hraní zábavné sci-fi akce
i Zdroj: Dominik Tománek/Hrej.cz

Kromě části na pláži vás demo Stellar Blade zavede do opuštěného města, které prozkoumáváte společně se společníkem Adamem. A kde se více odkrývá minulost Eve i celého světa. V různých zakoutích totiž můžete občas najít spisy, které rozšiřují lore místního prostředí. 

Po tak krátké ukázce se samozřejmě nedává cokoliv usuzovat, ale už z první hodiny, kterou jsme měli možnost vyzkoušet, je jasné, že by mohlo jít o zajímavou PS5 exkluzivitu. Navíc s přihlédnutím k tomu, že jde o první AAA hru, na které Shift Up dělají. Autorům držím palce, ať stejně dobře dopadne i finální hra. 

Recenze Stellar Blade, atmosférické sci-fi akce, která nabízí víc než přilnavé uniformy
i Zdroj: ShiftUp

Recenze Stellar Blade, atmosférické sci-fi akce, která nabízí víc než přilnavé uniformy

24. 4. 2024 16:00
2

O Stellar Blade se v posledních měsících hodně mluvilo. A vypadá to, že bylo proč. Tento AAA debut od dosud prakticky…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama