Plants vs Zombies Článek Méně pixelů, více zábavy

Méně pixelů, více zábavy

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

30. 7. 2010 22:29
Reklama

První den parného července pro většinu z nás znamenal začátek zaslouženého odpočinku u vody či rovnou dovolenou u moře daleko za českými hranicemi. Z pohledu herní scény, zvláště pak té nezávislé, bylo ovšem v hlavní režii odstartování již pořadově páté soutěže serveru Game Jolt. Její organizátoři se tentokráte chtěli pořádně vyšvihnout a vymyslet zajímavé zadání tématu, které by mohlo přivodit vznik řady impozantních a pěkně zpracovaných titulů. Jak se zdá, přání bylo vyslyšeno, neboť v týdenním intervalu došlo ke zrodu rovné čtyřicítky rozličných děl a to rozhodně ne nezajímavých. Na jaké téma tedy autoři cílili? Název Indie Game Demake Contest hovoří jasně, čili vytvoření demaku, předělávky některé z již vytvořených her, která se bude snažit působit dojmem předcházející, starší verze. Na rozdíl však od proběhnuvší soutěže Bootleg Demakes Competition pořádané serverem TIGSource bylo zde možno přepracovávat pouze indie tituly, čímž se libovolný výběr autora zúžil a celková obtížnost tak nabrala na obrátkách. A jak se účastníci s tvorbou nakonec vypořádali? Inu – pojďme se podívat...

Top 10 podle Hrej

Ačkoliv soutěž měla vlastní vyhlášení medailových pozic, rozhodli jsme se žebříček rozšířit na desítkovou podobu podle vlastního uvážení. A samozřejmě že ono hodnocení je postaveno na zcela subjektivním názoru, s nímž se dozajista nebude každý shodovat. K tomu lze jen dodat, že soutěž byla velice vyrovnaná a rozhodovaly opravdové maličkosti.

1. Saucelifter 8-Bit (Deps / originál: Saucelifter) – Už samotná podstata hry má v sobě zábavný potenciál - přílet létajícím talířem za účelem osvobození mimozemských přátel ze základen lidského faktoru. Autor tohoto demaku nás ovšem dostal do ovací až všudypřítomnou vytříbeností a pořádnou dávkou stylovosti. Především vybranému grafickému podání, jež se nese ve vzpomínkách na starého Gameboye, nelze zkrátka odolat. Další drobné detaily vynesly hru v oficiálních výsledcích na třetí pozici, avšak v našich očích se blyští zlatavým oceněním.

2. Warning Foregone (krajzega / Warning Forever) – Kdo by to byl řekl, že největší uznání sklidí shoot 'em upová flashovka. Zde sice o chloupek prvnímu místu utekla, ale server Game Jolt jí prvenství s klidem přisoudil, a důvodů je spousta. Nastolená retro grafika byla vskutku výtečně zpracovaná, nicméně o větší podíl na úspěchu se postarala výborně pozměněná hratelnost, která jde ruku v ruce s návykovostí a poskytuje strhující taktický boj s bossy. Její autor tak může být s výsledkem nadmíru spokojený.

3. Sulkeis (Legendary Creations / Seiklus) – Trio nejlepších demaků uzavírá povedená plošinovka se zamilovaným tématem hledání ztracené lásky. Kouzelný dojem z ní vytváří naivní a přehnané principy, jimiž hlavní hrdina proplouvá jako v pohádce. Fantazijní podoba hry přitom naláká na rozmanitost, roztomilost a spoustu prvků, kterými je výborná kvalita plošinovek definována. Ještě zbývá podotknout, že v oficiálních listinách je zapsána na druhémmedailovém místě.

4. Hellarious (WITS / Canabalt) – Navýsost brilantním způsobem se též prezentoval běžec, jenž vyměnil nebezpečné střechy budov za nebezpečné toulky peklem. Vkládám osobní doporučení a pokládám jednoduchou otázku: Kolik metrů uběhnete tentokrát?

5. Hold Off Brownish-Yellow (Ted Lauterbach / Hold Off Red) – Všeobecný oblíbenec také sahal po lepším výsledku a v grafické části dokonce úspěšně napodobil našeho vítěze. Něco málo mu však chybělo, přesto můžeme hodnotit jako výborně podaný demake taktického boje, který byste neměli minout.

6. Specter Spelunker Resizes (BK-TN / Specter Spelunker Shrinks) – Šestou příčku nakonec po dlouhém váhání obsadila nápaditá plošinovka s kuličkou v hlavní roli, jíž lze určovat její aktuální velikost. Po vzoru originální flashové předlohy tak klade výzvu, která je však tentokráte obtížnější a pohltí od začátku až do konce.

7. Plants vs Zombies Retro (Matthew Jenkins / Plants vs Zombies) – Indie hit loňského roku se také doznal své demake podoby a i když nepůsobí nikterak ambiciózně, pozoruhodnost to je zvláště pro fanoušky originálu určitě velká a zajímavá.

8. Skydiver Demake (Miclone / Skydiver Mach II) – Brutální seskok padákem, kdy se vyhýbáte ptačím a letadlovým útokům, je stále brutální, nicméně pár drobných změn alespoň trochu žaludkům ulehčilo v trávicí činnosti.

9. 5400 Zombies (Zack / 10800 Zombies) – Co si budeme nalhávat, mimo zredukovaného grafického ztvárnění není tento demake ničím výrazným ozvláštněn, avšak pohodové tempo a celková nenáročnost má svou úroveň, díky níž teče zábava a hektolitry krve proudem.

10. Splunko (QOG / Spelunky) – Dobrý nápad a dobrý výběr přepracovávané populární plošinovky mělo šanci na úspěch. Šance ale byly bohužel předčasně pohřbeny technickou nedotažeností, kvůli níž se hlavní hrdina pohybuje hlemýždí rychlostí. Škoda.

Těsně pod špicí

Ačkoliv už je celá desítka pevně dána, nevylučujeme, že i další tituly v sobě ukrývají výborné nápady a kvalitu. Například akčnímu titulu jménem RAGNAROK moc nescházelo, neboť přinesl velmi dobrý design, avšak v přehnaně složité obtížnosti. Velmi častým problémem bylo vytvoření remaku, namísto kýženého demaku. Alespoň takovým způsobem zapůsobily dvojice titulů Frizzd - A Frozzd Demake (Frozzd) a Karoshi Pocket (Karoshi), jejichž přepracovávaný originál je paradoxně od stejného tvůrce - Jesseho Venbruxe. Pěkné hrátky se světélky nabízí arkáda LEDom a jen málo také stačilo k tomu, aby se název Bugland ukázal ve finálové desítce. Hra TimeStop (TimeStill) pro změnu ztroskotala na opravdové krátkosti a kdyby nebylo stereotypního podání arkády Crytza (Kryzta), mohla by také sklidit více pozitivních názorů. Největší obliba originálu panovala kolem hry MineCraft, jíž se inspirovala rovnou čtveřice různých demake variací, z nichž ta nejpovedenější nese název Minicraft.

Speciální ocenění

Největší omyl v soutěži:Blok Asylum (Crazed Blok)
Bizarnost bizarnosti:AAAAA Reckless Indie Demake (AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! - A Reckless Disregard for Gravity)
Nejbezvýznamnější název:MiniScule (Little)
Největší podivíni na útěku:Canabolt (Canabalt), madnessMADNESSmadness Demake (madnessMADNESSmadness)
Nejhůře vybraný originál:PerfectWord (SM Word)

Všechna ocenění jsou tímto momentem rozdána a za pátou soutěží serveru Game Jolt se dělá tlustá čára. Co bude tématem té následující? To je ve hvězdách, ale myslím, že se jako vždy můžeme jenom těšit...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama