Nejlepší Soulslike hry roku 2023 podle redakce Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Nejlepší Soulslike hry roku 2023 podle redakce Hrej.cz

Nejlepší Soulslike hry roku 2023 podle redakce Hrej.cz

Redakce

Redakce

13. 12. 2023 19:30 1

Žánr vytvořený vývojáři z FromSoftware letos dostal velmi důstojné přírůstky od konkurence.

Reklama

Ještě stále máte několik dní na zapojení se do hlasování (a soutěže o herní HW) o nejlepších hrách roku 2023. Kromě vašeho, čtenářského žebříčku samozřejmě chystáme i redakční žebříček, pro který jsme se letos spojili s dalšími magazíny. Ty mezitím vyhlašují specializavné kategorie a žebříčky - magazín Spite.cz vyhlásil nejlepší hororové hry roku, magazín Zing nejlepší herní remaky roku a teď je řada na nás. Není žádným tajemstvím, že v redakci Hrej.cz máme velmi rádi žánr tzv. Soulslike her a jelikož právě do něj letos přibylo hned několik mimořádné kvalitních přírůstků, rozhodli jsme se vyzdvihnout tři nejlepší z nich.

1. místo: Lies of P

Lies of P nás zaujala již svým oznámením, protože koncept “Pinocchio coby ponurý horor o městě vyvražděném oživlými loutkami” zněl skvěle již sám o sobě. Když jsme pak navíc zjistili, že hra zřetelně napodobuje prostředí i herní styl veleslavné Bloodborne, naše zvědavost se změnila na velký zájem. Znělo to ale příliš dobře na to, aby to byla pravda - kromě jiného třeba i proto, že se jednalo o hru od prakticky neznámého korejského studia Round8.

Nejlepší Soulslike hry roku 2023 podle redakce Hrej.cz
i Zdroj: Neowiz Games

Naštěstí hra nakonec překonala naše nejodvážnější představy a nabídla mimořádně vybroušenou akční hratelnost, s perfektním ovládáním hlavní postavy včetně skvěle zpracovaných úskoků i protiúderů, férově telegrafovanými útoky ohromujících bossů a překvapivou pestrostí nepřátel celkově, protože kromě oživlých loutek budete bojovat také s všemožnými zmutovanými monstry nebo lidmi. 

Prostředí je také nečekaně pestré a působivé, byť design map je o něco lineárnější. Některé mechaniky jsou tak skvělé (kombinování rukojetí a čepelí zbraní do nových movesetů), že by slušely i hrám od mistrů žánru. Třešničkou na dortu je, jak se povedl i celkový příběh hry, nabízející záhady k odhalení, nečekané emoce i několik různých konců. Kdybyste nám tvrdili, že si tuhle hru potají udělala bokem skupinka vývojářů z FromSoftware, nedivili bychom se.

2. místo: Lords of the Fallen

Hra tohoto názvu to na nás zkusila již v roce 2014, ale tehdy kromě zajímavého zasazení a pěkného vizuálu selhala prakticky na všech frontách, nebo se přinejlepším utápěla v průměrnosti. K návratu této značky jsme tedy byli velmi nedůvěřiví, ačkoliv tento pokus o její oživení a re-imaginaci má na svědomí zcela jiné studio. Jak jsme rozebírali v hPodu, ani první hodiny hraní této nové verze na nás neudělaly příliš dobrý dojem.

Nejlepší Soulslike hry roku 2023 podle redakce Hrej.cz
i Zdroj: CI Games

Jenže věci se začnou prudce zlepšovat po prvním pořádném bossovi (Pieta), kdy se hra skvěle otevře a každá následující lokace je zajímavější a zajímavější, stejně jako její bossové. Svůj podíl na tom má kromě jiného skvělé využití Unreal Engine 5, který v kombinaci s parádní estetikou prostředí nabízí skutečně nezapomenutelné výhledy. Ty jsou ozvláštněné možností kdykoliv se přepnout do paralelní dimenze, kde vládne smrt a stíny. Hra vás přitom bude nejspíš docela šokovat svou rozlehlostí a komplexností některých lokací.

Ačkoliv objevovat fascinující svět této hry (a jeho děsivé obyvatele) je zážitek sám o sobě, samozřejmě by to nefungovalo, kdyby se nepovedla také hratelnost a bojový systém. Zde se tvůrci velmi nápadně inspirovali Dark Souls 3 a prakticky vše, co z tohoto slavného finále mistrovské trilogie znáte, najdete v nějaké podobě i zde. Můžete tedy vsadit na obrněného tanka se dvěma obřími meči, nebo na hbitého zlodějíčka se dvěma noži či na zákeřného kouzelníka, vyvolávajícího ke konci hry šílené útoky všemožných energií na dálku. Hru je navíc možné hrát kooperativně s dalším online spoluhráčem, aniž by vás rozpojovala po každém bossovi.

3. místo: Remnant 2

Druhý díl série Remnant, stejně jako ten první, staví na míchání Soulslike mechanik se střelnými zbraněmi. Je ale zase o kus výpravnější a propracovanější, kromě jiného i pokud jde o generování náhodných map, bossů a jejich pořadí, díky čemuž prakticky žádné světy dvou hráčů nebo dva různé průchody jednoho hráče nejsou stejné. Tato nevypočitatelnost velmi sluší celkově tajemné atmosféře hry, která v duchu žánru nabízí spíše střípky fascinujícího lore, než klasický přímočarý příběh.

Nejlepší Soulslike hry roku 2023 podle redakce Hrej.cz
i Zdroj: Gunfire Games

Nevypočitatelnost a pestrost je celkově nejsilnější zbraní hry jako takové, protože v jednom světě budete bojovat s futuristickými roboty a v jiném se zanoříte do kanalizace středověkého města, zamořeného všemožnými monstry či vražednými mnichy. Kromě skvělé gunplay a bojového systému je součástí zábavnosti hry také vylepšování vašeho arzenálu a vlastností, případně hraní v multiplayeru až ve třech hráčích.

Je velmi snadné této hře propadnout a neodložit ji ani po dohrání, protože na další průchod si můžete vybrat jinou třídu a schopnosti vaší postavy, abyste čelili nově vygenerovanému světu, plnému nových překvapení. Pokud lze soudit podle předchozího dílu série, čeká nás navíc několik parádních DLC přídavků, které déle prohloubí životnost této skvělé hry.


Další letošní kandidáti

Říkáte si, že to je sice hezký žebříček, ale že o dalších zajímavých letošních Soulslike hrách nevíte? Pak si dovolíme připomenout další tituly, o kterých jsme se s kolegy v redakci během přípravy tohoto článku bavili. Jedná se například o Wo Long: Fallen Dynasty, Star Wars Jedi: Survivor nebo Blasphemous 2. 

Docela dlouho jsme uvažovali také o zařazení Armored Core 6: Fires of Rubicon. Přestože se v případě této hry nejedná o Soulslike žánr v pravém slova smyslu, rukopis a klíčové zásady tvůrců ze studia FromSoftware, jako je důraz ne nezapomenutelné bossy, diamantově vybroušený bojový systém a parádně budovaný svět najdete i zde, takže fanoušci studia a jeho tvorby by rozhodně neměli jejich letošní klenot minout.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama