Defense Grid: The Awakening Článek Tower Defense, herní závislost za pár minut

Tower Defense, herní závislost za pár minut

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

15. 8. 2009 22:41
Reklama

Tisíce jednotek na jedné straně, několik strategicky rozmístěných věžiček na straně druhé. Základní schéma tower defense (TD) her nepatří k nejsložitějším, přesto se však tento žánr pyšní až neskutečně vysokým procentem návykovosti. Léto už se nám pomalu krátí, proč si jej nezpříjemnit u některého z nezávislých strategických skvostů? Níže uvedené tituly se o zábavu postarají jedním slovem dokonale.

Emzáci a zombíci

A začneme pěkně od podlahy, oblíbená hra spousty členů naší redakce, Defense Grid: The Awakening, si v našem nezávislém koktejlu vysloužila krásné osmičkové hodnocení. Její úspěch se zakládá na takřka strojově dokonalém zvládnutí žánru a díky tomu i výtečné hratelnosti, plus téměř až perfekcionistickém audiovizuálním zpracování. Rovná dvacítka úrovní, k jejichž zvládnutí využijí hráči devítku věžiček s možností trojího vylepšení, dá ke konci řádně zabrat, na to vemte jed. Připočítáme-li si k tomu ještě velmi atmosféricky vyprávěnou příběhovou linii o odboji proti vesmírné invazi na matičku Zemi, vyjde nám titul, do nějž se těch 19 EUR opravdu vyplatí investovat. Nevěřící Tomášové nechť vyzkouší hratelnou demoverzi.

O druhém titulu z našeho víkendového menu se toho v posledních týdnech a měsících napsalo opravdu mnoho, nicméně byl by to téměř hřích jej zde nezmínit. Ano, hádáte správně, řeč je o Plants vs Zombies, aktuální bombě od mistrů žánru casual her, věhlasných PopCap Games. Namísto nepřátel z vesmíru se tentokráte postavíme haldě nemrtvých zombíků, zbraňový arsenál se ovšem skládá ze speciálně vyšlechtěných, řádně krvelačných květin. Prvky nadsázky a parodie jsou znát na každém kroku, roztomilé, ručně kreslené postavy vyvolávají úsměvy i po několika hodinách hraní, což nepochybně přispívá k celkovému skvělému dojmu. Tato neskutečně návyková záležitost vsází jednak na úchvatnou hratelnost, jednak také na detailní provázanost kampaně a ostatních dílčích miniher, puzzlů apod., což z Plants vs Zombies dělá dalších rozumně utracených 20 EUR.

Trojici nezávislých TD hříček, jejichž plné verze jsou nyní k dispozici za nějaký ten peníz, uzavírá Creeper World od vývojářského týmu Knuckle Cracker. Svoji kvalitu staví zejména na výtečné hratelnosti doplňované o maximální rozlehlost veškerého dění. Nepřátelé se po krajině pohybují ve formě barevných kuliček ne nepodobným nějaké organické mase. Hráč přitom musí navštívit několik desítek planet, s nadsázkou by se tak Creeper World dal označit jakožto kombinace The Blob a Battlestar Galactica v ceně dvaceti USD. Gameplay video naleznete na těchto stránkách, hratelnou demoverzi pak zde.

Nadějné vyhlídky

Koho by mohl základní koncept, kdy se nepřátelé pohybují po předem vyhrazených stezkách, nudit, měl by zbystřit zrak na následujících řádcích. Revenge Of The Titans od studia Puppygames se sice ještě své finální verze nedočkala, gameplay videa ale naznačují, že je nač se těšit. Tvůrci se rozhodli zkombinovat žánr RTS a TD tak, že na hráči bude stále „pouze“ obrana základny, nepřátelské jednotky si to ale budou moci mašírovat, kudy se jim jen bude chtít. Zajímavě řešení slibuje i upgrade věžiček, namísto klasického posouvání o úroveň dál se zde dočkáme stavění přídavných zařízení podle toho, co budeme u dané budovy chtít vylepšit. Pro větší rozhled postavíme radar, pro větší dostřel zase zdroj energie, apod., což zní nejen skvěle, ale navíc může hře dodat na variabilitě.

Při pohledu do blízké budoucnosti by nás mohla brzy zaujmout také další TD hra zvaná Sol Survivor, jež slibuje krom parádního audiovizuálního zpracování také širokou podporu multiplayeru. Dočkáme se tak jak bojů proti živému protivníkovi, tak i třeba kooperativního režimu. Bohužel, stejně jako u Revenge of The Titans, ani tady není k dispozici žádná hratelná verze, o případných úspěších tak lze usuzovat pouze podle zveřejněných videí. I ta ale vypadají jedním slovem úchvatně, ostatně posuďte sami.

A mám to zadarmo!

Komu demoverze nestačí, ale má zároveň hluboko do kapsy, může navštívit náš nyní již šestitisícový freewarový archiv. V žánru TD z něj přímo vyčnívá kousek ByteAlity Tower Defense, vítěz loňské kooperativní soutěže zahraničního nezávislého serveru YoYoGames.com. Tvůrci hru postavili na vektorové grafice, jež skvěle ladí k celkové atmosféře hry. Nepřeberný počet úrovní, hromady věžiček, spousta upgradů, to jsou jen některé ze základních stavebních kamenů úspěchu tohoto titulu. To vše navíc zcela zdarma, jasný tip.

V širokém množství TD freewarových strategií vyčnívá také hříčka NUD, která překvapila zajímavým zpracováním hracího pole. To se skládá ze čtvercové sítě, na níž hráč může stavět věžičky, čímž zkomplikuje nepříteli cestu k cíli. Protivníci se tak sice pokaždé snaží nalézt co nejkratší cestu k cíli, to ale umožňuje vytvořit třebas členité souvěží, skrz které se jednotky musí vymotat a v němž s vysokou pravděpodobností naleznou také svoji brzkou smrt. Z netradičních dílek musíme také uvést GrafDefender, účastníka kokpitovésoutěže nezávislého blogu TIGSource. V něm se hráč ujme na orbitě gravitační zbraně, jež dokáže jednak přitáhnout, jednak také odpudit nepřátelské střely. Úkol je prostý – ubránit orbitální stanici, což mnohdy vyžaduje dostatek umu a dovedností. Celkové kvality GrafDefendera bohužel sráží poměrně malý počet úrovní, i tak ale stojí za vyzkoušení.

Závěrem bych ještě doporučil arkádku Mubbly Tower od holandského mistra Jesseho Venbruxe, což sice není úplně typická TD záležitost, ale rozhodně jde o dílko hodné zahrání. Vedle obrany věže se totiž musíte starat i o její růst do výšky, což se ale nelíbí protivníkům, kteří se mermomocí snaží stavbu sabotovat. Ať už s tower defense hrami nebo bez nich, užijte si prosluněný konec léta!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama